Makedonski teatar
68

"Narodni neprijatelj" u petak dolazi u Zenicu

E. M.
Makedonski narodni teatar u petak će gostovati u Bosanskom narodnom pozorištu s hit predstavom "Narodni neprijatelj" i to u sklopu "Eko art dana Studio Teatra" iz Zenice.

Predstava je rađena po tekstu Henrika Ibzena, a režiju potpisuje Nina Nikolik, a govori o savršenoj korespodenciji s krizom s kojom se naše društvo iznova suočava. Kroz izopštavanje doktora Stokmana iz zajednice, Ibzen je vješto ogolio društveni konformizam i političko koristoljublje, pokazao mehanizam kojim se svaki pokušaj pojedinca da govori o sistemskoj nepravdi, automatski karakteriše kao izdajnički i zaverenički.

Istovremeno, doktorovo "stradanje", posljedica je njegove težnje da ukaže na problem zagađene vode, što u svijetlu ovdašnjeg buđenja svijesti o važnosti očuvanja životne sredine Ibzenovu dramu čini još intrigantnijom za današnje čitanje i postavljanje.

"Narodni neprijatelj" otvara i važnu dilemu koja se ispituje i u aktuelnim ekološkim borbama, kako se odnositi prema nečemu što je, s jedne strane izvor zagađenja i zaraze, a sa druge glavni, nerijetko i jedini izvor prihoda za većinu stanovništvo tog kraja?

Predstava će biti titlovana na bosanski jezik, a u njoj igraju: Nikola Ristanovski, Zvezdana Angelovska, Darja Rizova, Jena Veljanovska, Ana Arsovska, Blagoj Veselinov, Petre Arsovski, Saška Dimitrovska, Aleksandar Mihajlovski, Nino Levi i Martin Gjorgoski.

Predstava je na programu u petak u 19:30 sati na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

"Eko art dani Studio Teatra" realizuju se uz finansijsku podršku programa kulturne saradnje CREATIVE EUROPE Culture Sub-programme Cultural Cooperation Projects in the Western Balkans i Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.