Kultura
120

Nardina i Adela izložile svoje radove u galeriji u Tirani

Klix.ba
U galeriji Miza u Tirani upriličena je izložba "Soft Meal" tri balkanske umjetnice - Nardine Zubanović i Adele Jušić iz BiH i Beskide Kraje iz Albanije.

Prema riječima kuratorice izložbe Blerte Hoçie, ova izložba pruža jedinstven pogled na hranu kao na kulturnu vrijednost koja nosi smislenu simboliku društva u kojem živimo. Hrana kao vrijednost koja ujedinjuje ogleda se u djelu "Family" umjetnice Beskide Kraje, gdje je hljeb zamišljen u svetom, sakralnom i ritualnom životu para i porodice.

U videoinstalaciji "Food with experience", umjetnica Nardina Zubanović kroz očite seksualne aluzije i marketinške pornografske reference poigrava se s maštom posmatrača, klišeizira i ironizira rodne uloge na duhovit i ironičan način.

U radu Adele Jušić, pod naslovom "Dinner for Three", hrana postaje moćan ritual i simbolički jaz između roda reprezentacije, vjerske i generacijske promjene. Za kuratoricu izložbe Blertu Hoçiu "ovi radovi su kao recept, lekcija i afrodizijak sa sastojcima, gdje pomiješani elementi harmonično funkcionišu zajedno, a hrana se smatra ritualom i način komuniciranja koji govori savremenim univerzalnim jezikom.

Pogled na radove tri umjetnice vidi hranu kao element koji ne samo da odaje život, nego i okuplja ljude. Ovoj izložbu također su prisustvovali polaznici i predavači workshopa Factory of Memories, projekta Asocijacije za kulturu i umjetnost Crvena iz Sarajeva i Tirana Express iz Tirane.

Galerija Miza je zasnovana u Tirani i kao nevladina organizacija radi u oblasti kulture i savremene umjetnosti od svog osnivanja u novembru 2012. godine. Nastala je uz zalaganje troje mladih umjetnika Olson Lamaj, Endri Dani i Remion Pronja, koji dijele zajedničku zabrinutost zbog nedostatka prostora za izlaganje umjetnika u nastajanju.

Kroz svoje aktivnosti osnivači Miza galerije su uz podršku nacionalnih i međunarodnih umjetnika i umjetnica u nastajanju stvorili platformu za kulturnu razmjenu. Galerija Miza uglavnom se fokusira na savremene umetnosti i ima za cilj da prikaže djela različitih žanrova iz oblasti savremene umjetnosti. Kroz ovu izložbu Galerija Miza ostvarila je komunikaciju i poveznicu sa umjetnicama s BiH scene koja će svakako i u budućnosti rezultirati saradnjom sa drugim umjetnicima i umjetnicama na području Balkana i šire.