Kultura
0

Napretkovi Božićni program počinje 13. decembra

FENA
Na današnjoj press konferenciji u Klubu "Lira" kao jedan od najznačajnijih od tih događaja istaknut je Napretkov svečani božićni koncert koji će, u saradnji s Ambasadom Poljske u BiH biti upriličen 13. decembra u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Prihod od koncerta namijenjen je za Fond za stipendiranje Ivo Andrić - Vladimir Prelog.

Predstavnica poljske Ambasade Kristina Zukowska - Efendić najavila je da će se na tom koncertu prenijeti dio božićne atmosfere koja u Poljskoj počinje već početkom decembra, a nastupiti će istaknuti umjetnici iz Poljske dirigent Szeslaw Grabowski i violonistica Anna Maria Staskiwicz. Između ostalih sadržaja bit će izvedene poljske narodne pjesme "Spavaj mali Isuse" i "Bog se rodi".

Prva violina Sarajevske filharmonije maestro Dževad Šabanagić najavio je da će, u okviru tog koncerta biti izveden Wieniawski koncert d-moll, prvi put s orkestrom Sarajevske filharmonije u Sarajevu.

Predsjednica Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak Snježana Idrizović za subotu, 22. decembar u Maloj galeriji Sv. Ante Bistrik najavila je 18. Likovno annale na kojem će 42 umjetnika izlagati 48 djela rađenih različitim tehnikama.

Za nedjelju, 23. decembar najavljen je 21. Napretkov međunarodni božićni turnir u šahu koji će biti održan u Napretkovom klubu "Lira", a sudjelovat će 56 natjecatelja od toga deset iz inozemstva. Titulu brani prošlogodišnji pobjednik turnira bh. veremajstor Emir Dizdarević.

HKD "Napredak" Povjerenstvo Novo Sarajevo organizirat će 15. decembra Božićni koncert u dvorani Općine Novi Grad, dok će Hrvatsko planinarsko društvo "Bjelašnica 1923." 11. decembra druženjem u "Liri" obilježiti 14 godina od obnove rada.

Predsjednik HKD "Napredak" Franjo Topić podsjetio je da je "Napredak" ove godine obilježio 110. godina od osnivanja, vrlo važnu obljetnicu, te da rade bez obzira na krizu. Istaknuo je da su u prošloj godini organizirali 500 manifestacija, što je najviše dosad.