Kultura
0

Napretkov trio Pons nastupio u Madridu

FENA
Trio 'Pons' u Mostaru (Foto: HKD Napredak)
Trio 'Pons' u Mostaru (Foto: HKD Napredak)
Napretkov trio Pons iz Mostara, koji čine Lidija Gavran (violina), Amila Jankoski (violina) i Damir Bunoza (klavir), pobrao je velike simpatije na sinoć održanom koncertu u glavnom gradu Španije.

U prekrasnoj i prepunoj palači Zurbano, koja se za koncerte koristi samo u iznimnim prilikama, Trio Pons izveo je pet numera. Posebnost nastupa bile su dvije praizvedbe djela skladanih i obrađenih upravo za ovaj koncert. Riječ je o Sonatnom stavku mostarskog kompozitora Živka Ključe i skladbi Lelek sebra vrsnog skladatelja i dirigenta Mladena Tarbuka, inače rođenog Sarajlije.

Dodajući ovim skladbama i izvedenu skladbu Bosanski aquarel, kompozitora Ramiza Tahirija, dobiva se mozaik moderne muzike bogate etno sekvencama, ali i osjećajima i emocijama koji iz njih izviru.

Bilo bi jednostavno nemoguće nastupiti u Madridu, a ne izvesti i jedno špansko djelo. skladba Habanera divina Manuela Massottia Littela bila je izbor za ovaj koncert. Na koncu svog performansa, koji nije omeo ni vjetar koji je u jednom trenu iznenada prohujao velebnom dvoranom ponijevši sa sobom i note, članovi trija izveli su nadaleko poznati Oblivion Astora Piazzolle.

Na koncertu je u drugom dijelu nastupila i pijanistica Đurđica Kovalj, inače vrsna muzičarka i muzički pedagog koja je rodom iz BiH, a već niz godina živi i radi u Španiji, s kolažom djela Frederica Chopina, u povodu 200 godina od rođenja toga velikog kompozitora.

Inače koncert je održan u sklopu promocije bh. kulture tokom španskog predsjedanja Evropskom unijom, a sve u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Madridu i u saradnji s španskim udrugom Prijatelja muzike, muzeja i palača.

Ambasadorica naše zemlje u Madridu Željana Zovko nije krila svoje oduševljenje ovim koncertom, kojim su se na izniman način predstavili i bh. muzičari i kompozitori, a čime se još jednom dokazuje kako Bosna i Hercegovina ima što ponuditi Evropi i na području kulture i savremenog stvaralaštva.

Ovaj projekat podržalo je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Grad Mostar.