Muzej historije umjetnosti
0

Napoleonovo vjenčanje na izložbi

Sarajevo-x.com
Bečki dvorac Schönbrunn povodom 200. godišnjice Napoleonovog vjenčanja s nadvojvotkinjom Marijom Luizom od Austrije prikazuje specijalnu izložbu o neobičnom vjenčanju "između neprijatelja“.

U proljeće 1810. je, naime, cijela Evropa s pozorom pratila dešavanja u Parizu i Beču, gdje se spremalo vjenčanja francuskog cara Napoleona Bonapertea i austrijske nadvojvotkinje Marije Luize. Napoleon se neposredno prije toga razveo od svoje prve supruge Jozefine koja mu nije mogla podariti potomke.

 Vjenčanjem s osamnaestogodišnjom Marijom Luizom, Napoleon je očekivao porast ugleda i naravno, rođenje potomka. Mladenka, s druge strane, bila je puna mržnje prema Napoleonu, najvećem neprijatelju njenog oca, cara Franca, a istovremeno i zaljubljena u svog daljeg rođaka. Udaja za starijeg muškarca i velikog neprijatelja Habzburgovaca bila je njena lična žrtva za cara i domovinu.

 Na izložbi su prikazane raskošne kočije, neobični historijski kostimi i umjetničke slike, kao ulje na platnu velikog formata s prosidbe. Raskošna kočija ukrašena neogotičkim ornamentima u kojoj je francuski ambasador Marschall Berthier stigao u Beč da u Napoleonovo ime zaprosi Mariju Luizu, jedan je od najzanimljivijih eksponata izložbe. Neizostavna je i kočija koja je skupa s ostale 33 izrađena za vjenčanu povorku.