Kultura
2

Naomi Druškić osvojila zlato u Americi

Klix.ba
Mlada pijanistica Naomi Druškić osvojila je još jedno zlato u Americi.

U februaru ove godine na poziv svoje agentice Naomi je nastupala u Los Angelesu i svoj boravak iskoristila te se prijavila na audiciju za festival ozbiljne muzike "Zlatni ključ", na kojem je pobijedila.

Audicija je trajala od decembra 2013. pa do 10. marta 2014. godine, jer je bilo prijavljeno više od 1.000 muzičara instrumentalista iz čitavog svijeta do 26 godina starosti. Renomirani žiri poput Georga Borisova, Valerija Ščevčenka, Kristiana Tkačevskog, Yininga Wanga nisu krili oduševljenje njenim izvođenjem Chopina.

Zlatna medalja i certifikat Naomi Druškić će biti uručena na gala koncertu 31. maja u najprestižnijoj sali svijeta, u čuvenom njujorškom Carnegie Hallu, a čestitku za njen uspjeh od direkcije "Zlatnog ključa" je primila i Srednja muzička škola u Sarajevu, gdje je Naomi maturantica u klasi profesorice Inas Mursed Muether.

"Želim prvenstveno da publici kojoj sviram prikažem autora, ne odstupajući od njegovog stila, da Chopin bude Šopen u prizmi mojih emocija. Protivnik sam gole tehnike, to je za mene prazno sviranje. Tehnika jeste važna, ali ako nema emocije ostaje prazno i nedorečeno", kazala nam je Naomi koja inače vrlo rijetko daje izjave za medije.

Profesorica Inas Mursed Muether nije krila ponos što ima učenicu kakva je Naomi, ističući da ona ima rijedak pijanistički talent, što je do sada potvrdio svjetski žiri i renomirana Talent agencija sa Beverly Hillsa, koja od skora brine o njoj i s kojom ima i profesionalni ugovor

"Mnogi pijanisti navježbaju tehniku, ali rijetki su oni koji su muzikalni i imaju emociju. Jako je bitan kvalitet, a ne kvantitet tj. kako se svira, a ne šta se svira. Naomi je rođena za scenu, ona posjeduje i mnoge druge talente osim sviranja - sjajno pjeva, piše, slika i glumi. Uz silne obaveze, nikad nije imala probleme u školi iako je puno putovala. Zaista može biti primjer svima. Žao mi je da ne može stići na sve festivale na koje je pozvana", istakla je Muether.

Festival "Zlatni ključ" održava se od 2002. godine i etablirao se kao jedan od glavnih kulturnih događaja u SAD-u. Svake godine organizuje audicije u Americi, Beču, Parizu, Nici, Barceloni i Jakarti. Također, od septembra ove godine Naomi Druškić očekuju mnogi muzički projekti u Hollywoodu, a priprema i snimanje CD-sa Chopinovim Nokturnima.