Program "Kafa sa..."
0

Nanni Moretti: Moj film prikazuje moj Vatikan i mog papu

FENA
Foto: SFF.ba
Foto: SFF.ba
Film "Imamo Papu" nije religijski film nego je u fokusu priča o dilemi koju proživljava svaki čovjek kada treba da se nosi s velikom odgovornošću, kazao je danas režiser ovog filma Nanni Moretti koji je učestvovao u programu "Kafa sa..." 17. Sarajevo Film Festivala.

Ovaj talijanski film prikazan je sinoć u Otvorenom kinu !hej pred mnogobrojnom publikom koja je s oduševljenjem pratila film iako je bilo iznimno hladno, a direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra zahvalio im je na tome.

Režiser filma igra i jednu od glavnih uloga, a uz njega je i sjajni Michel Piccoli, Jerzy Stuhr, Renato Scarpa, Margherita Buy i mnogi drugi.

Radnja filma fokusirana je na izbor novog pape nakon što je prethodni preminuo, a Vijeće kardinala sastalo se da izabere njegovog nasljednika. Odabrali su kardinala za kojeg je to, izgleda, preveliki teret.

Riječ je o tome da se sam papa ne osjeća dovoljno snažnim da se nosi s velikom odgovornošću tog poziva. Je li u pitanju anksioznost ili depresija? Vjernici čekaju da se novi papa pojavi na balkonu iznad Trga svetog Petra, cijeli svijet je na iglama, dok u Vatikanu pokušavaju izaći iz krize.

Moretti je danas kazao da je na setu filma bila odlična atmosfera, ali da sama atmosfera nije garancija da će film biti uspješan.

Naglasio je da ovaj film ne odslikava političku situaciju u Italiji, već je ovo film koji prikazuje "moj Vatikan i mog papu".

Nekoliko puta je ponovio da nije vjernik dodajući "nažalost", a novinari su ga pitali zašto uz činjenicu da nije vjernik dodaje "nažalost".

Moretti je naveo da postoje dva razloga za to jedan je što ne misli da treba biti ponosan na to da si nevjernik, a drugi je zbog činjenice da vjera može pomoći ljudima u najtežim životnim situacijama.

Budući da je Moretti bio producent u mnogim kratkim filmovima, osvrnuo se na činjenicu da današnje dostignuće u tehnologiji omogućava lakše snimanje filmova, ali i ostavlja mnogo mogućnosti da se snimi loš film.