Priprema restauracije
187

Nakon pola stoljeća otkrivene dekoracije nekadašnjeg jevrejskog Templa u BKC-u

Klix.ba
JU Bosanski kulturni centar Sarajevo u saradnji s JU Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS uskoro počinje restauraciju i rekonstrukciju nedavno otkrivenih dijelova nekadašnjeg Templa.

Riječ je o dijelovima zidne arhitektonske dekoracije nekadašnje fasade Templa koji će, koliko god bude moguće, biti vraćeni u prvobitno stanje, a dijelovi koji su usljed protoka vremena i neodržavanja propali bit će rekonstruirani i adekvatno obilježeni.

Trenutno eksperti Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS snimaju stanje i pripremaju projekt obuhvatne restauracije kojim će barem ovim dijelovima Templa biti vraćen prijašnji sjaj.

"JU BKC KS nastavlja ostvarenje planova zacrtanih na početku mog mandata. Nakon temeljite i obuhvatne sanacije i rekonstrukcije Atrija BKC-a, koji je sada pretvoren u atraktivan višenamjenski prostor, koji je već doživio svoju premijeru promocijom knjige fra Marka Oršolića i obilježavanjem 40 godina profesionalne karijere Dževdeta Tuzlića, građani Sarajeva uskoro će, nakon 60 godina, moći ponovo vidjeti dijelove fasade i zidne dekoracije nekadašnjeg Templa. U toku je raspisivanje tendera za nabavku rasvjetne i razglasne opreme za veliku salu, a uskoro se očekuje i raspisivanje tendera za izradu projekta rekonstrukcije velike sale i predvorja", kazao je za Klix.ba direktor BKC-a Edin Urjan Kukavica.

On ističe da je BKC ušao u UNDP-ijev program utopljavanja značajnih objekata u KS i u toku maja očekuje se početak i tih radova.

Naime, 1930. godine prema projektu Rudolfa Lubinskog završena je gradnja jevrejskog hrama Templa koji je bio karakterističan po, u tom periodu u Evropi trećoj po veličini, bakarnoj kupoli.

Međutim, 1948. godine Jevrejska zajednica Sarajevu poklanja Templ za potrebe kulturnih dešavanja i manifestacija koji je kasnije preimenovan u BKC.