Nastavljen bojkot
48

Nakon Narodnog pozorišta i glumac Slaven Vidak odbio nagradu Susreta pozorišta u Brčkom

N. O.
Slaven Vidak (Foto: Klix.ba)
Slaven Vidak (Foto: Klix.ba)
Nakon što su iz sarajevskog Narodnog pozorišta danas odbili nagradu za najbolju predstavu na 38. Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom, glumac Slaven Vidak koji je odlukom žirija dobio nagradu za najbolju mušku ulogu, odbio je prihvatiti ovo priznanje.
Kontroverze vezane za ovogodišnje susrete u Brčkom započele su nakon što je objavljeno da će Branislav Lečić biti član žirija te su zbog optužbe da je seksualno zlostavljao glumicu Danijelu Štajnfeld mnogi odlučili na neki način bojkotovati manifestaciju.

Almir Imširević, dramaturg i dramski pisack koji je trebao biti član žirija istupio je s ove pozicije, a sve predstave povukle su se iz takmičarskog programa.

Slijedom takve odluke, Narodno pozorište Sarajevo odbilo je nagradu "Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog" za predstavu "To nikada nigdje nije bilo" te se tim povodom oglasio i Dino Mustafić.

Žiri u kojem je pored Lečića, bio i Robert Raponja, reditelj iz Hrvatske, Grand Prix Susreta za najbolju mušku ulogu, dodijelio je Slavenu Vidak za ulogu Tvrtka u predstavi "To nikada nigdje nije bilo" u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Međutim, Vidak je odbio nagradu te se oglasio u saopćenju i poručio da u ozračju u kojem je sve bitnije od same umjetnosti "smo svi skupa daleko od toga da kao društvo i pojedinci zaslužujemo nagradu."

Njegovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

"To se valjda zove postmodernizam. Sve može da se nađe sa svačim, u susjedstvu, sve zauzima svoje mjesto u sadašnjosti… Ali ko bi u ovo strašno vrijeme, u ovoj nesretnoj zemlji upotrebljavao tako budalastu riječ kao što je Nagrada. Posluživši se jezikom prof. Tvrtka Kulenovića, ujedno on je i lik kojeg igram u predstavi, a za koji sam na Pozorišnim/kazališnim susretima u Brčkom dobio nagradu Grand Prix za najbolju mušku ulogu, želim reći da smo svi skupa daleko od toga da kao društvo i pojedinci zaslužujemo nagradu.

U ozračju u kome je sve bitnije od same umjetnosti, moram reći da sam uznemiren količinom dnevnopolitičke problematike kojoj dopuštamo da truje posvećeni prostor umjetnosti.

Puno je posla, zasučimo rukave i učinimo sve što možemo, svako tamo gdje je najbolji, za prijeko nam potrebnu evoluciju. Za početak odbacimo monologe i prihvatimo dijalog; sudovi neka sude; zaštitimo žrtve; aktivisti neka se aktiviraju; građani neka insistiraju na odgovornosti vlasti, a glumci neka igraju i time izraze svoje stavove. Doći će vrijeme i za nagrade."