Simbol Mostara
125

Nakon dvije decenije pokrenute kazaljke mostarskoj Sahat kuli

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Kazaljke na satu mostarske Sahat kule, koja je nacionalni spomenik u BiH, nakon dvije decenije ponovno su se pokrenule i počele pokazivati vrijeme.

Na daleko prepoznatljivi sat koji nije bio u funkciji od 2000. godine, ponovnim pokretanjem kazaljki i otkucavanje vremena razveselio brojne stanovnike grada na Neretvi.

"Ovo mnogo znači mnogo svim građanima koji žive u Mostaru i svim ljudima koji prolaze ovuda. Ne moraju stalno gledati na mobitel, a ono što je meni posebno važno, a siguran sam da je i brojnim Mostarcima, jeste da me vraća u prošlost koja je bila daleko ljepša od ove", kaže Braca Turković za Klix.ba.

Nada u pokretanje grada

Pokretanje kazaljki na satu mostarske Sahat kule za mnoge stanovnike grada na Neretvi ulijeva nadu i za pokretanje čitavog grada, koji godinama stagnira na gotovo svim poljima.

Mostarski umjetnik Sead Đulić kaže kako je jako bitno, da je nešto po čemu su prepoznatljive vizure grada u punoj funkciji.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Meni je falio taj sat.To je uspomena na grad u kojem sam ja odrastao, živio i radio i zaista me pokretanje kazaljki na ovom satu jako veseli. Ovo pokretanje sata je kotačić i za pokretanje grada. Što više tih sitnih malih kotača pokrenemo onda je očekivati da će se grad pokrenuti. Nema čarobnog štapića i da se može sve od jednom'', kaže Đulić za Klix.ba.

Nacionalni spomenik BiH

Radovi na popravci satnog mehanizma na mostarskoj Sahat kuli, povijesnom, nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine, starom više od 380 godina, nisu bili jednostavni, kako je kazao Miralem Fajić, direktora agencije Stari grad koja je realizovala radove.

‘’Projekt bio zahtjevan u skladu sa situacijom u pogledu starih zanata, kao i nabavke dijelova za opravku predmetnog sata. Urari za ovu vrstu posla u Federaciji su rijetkost i to je osnovna "težina" implementacije u ovom slučaju’’, pojasnio je Fajić za Klix.ba.

Vrijednost projekta je, kako naglašava uključivo sa ostalim pripremnim i zanatskim radovima među kojima su bravarski, stolarski, el. Instalatersk bruto 5.780, 00 KM.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Sredstva su osigurana u proračunu Grada Mostara za 2019. godinu. Nakon provođenja postupka javne nabavke, Agencija "Stari grad" je 18. oktobra zaključila Ugovor s najpovoljnijim ponuđačem i to je bila Obrtnička radnja "Urar Mario" Mostar.

‘’Osnovni razlog što se na realizaciju projekta čekalo, je teška situacija na tržištu sa zanatlijama za satne mehanizme koji se ugrađuju općenito na tornjeve, kao nabavka dijelova za opravku predmetnog sata. Međutim, tekuće održavanje kule Agencija 'Stari grad' je u ograničenom obimu izvela još 2012., godine’’, pojasnio je Fajić za Klix.ba.

Nadležna Komisija za pregled radova je 18. decembra prošle godine izvršila internu primopredaju izvedenih radova. Tada je konstatirano da su radovi izvedeni prema obimu radova i ugovorenim uvjetima, u skladu s važećim tehničkim propisima, obaveznim standardima i normativima i obavezama koje proizilaze iz Odluke Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika o proglašenju povijesnog gradskog područja Mostar nacionalnim spomenikom BiH, te drugih nadležnih odluka organa Federacije BiH.

Zvono se čulo tri sata hoda

Mostarska Sahat kula je značajan spomenik plodnog otomanskog razdoblja. Građena je od lomljenog kamena. Ovaj četvrtasti toranj, koji datira iz 1630., visok je 16 metara, a usmena predanja govore da je sagrađen pod patronatom uticajne gospođe Fatime-kadune Šarić.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Poznati otomanski putopisac Evlija Ćelebija pisao je da se zvuk zvona sa Sahat kule mogao čuti na udaljenosti od tri sata hoda. Toranj je oštećen u posljednjem ratu. Obnovljen je 1999. godine, ali zvuk zvona se iščekivao 20 godina.

Austro-ugarske vlasti su 1917. godine skinule zvono sa Sahat-kule i upotrijebile ga u ratne svrhe. Na Sahat-kuli vremenom je izvršeno nekoliko sanacija, od kojih su poznate one iz 1838., 1919., 1978., i 1998./99.godine.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je 2004. godine donijela odluku o proglašenju Sahat-kule u Mostaru nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Nalazi se pored Muzeja Hercegovine i svojom vizurom plijeni pažnju brojnih turista, ali i slučajnih prolaznika.