Independent
0

Najveći svjetski sajmovi knjiga koji nas očekuju 2010.

FENA
Magazin Independent odabrao je najveće svjetske sajmove knjiga koji nas čekaju u 2010. godini, među ostalim američki BookExpo i nama nešto bliži Frankfurtski sajam knjiga.

Kao najveći knjiški događaj u Evropi u prvoj polovini godine naveden je Londonski sajam knjiga koji se održava od 19. do 21. aprila. Premda u najvećem broju okuplja izdavače knjiga na engleskom jeziku, prošlogodišnji sajam privukao je predstavnike iz više od stotinu zemalja.

Najveći svjetski sajam knjiga na engleskom jeziku, BookExpo America, održat će se od 25. do 27. maja u New Yorku. Prema najavama na internetskim stranicama, ovogodišnje izdanje trebalo bi okupiti više od hiljadu i po izlagača, petstotinjak autora, a očekuje se dolazak oko trideset hiljada posjetilaca.

Iako je dosad često bio zapostavljan, Međunarodni sajam knjiga u Pekingu iz godine u godinu biva sve priznatiji. U Kini, inače zemlji s jednom od najvećih izdavačkih industrija, odnedavno se provodi akcija popularizacije hitova suvremene svjetske književnosti. Ove godine održava se od 30. augusta do 3. septembra, a četverodnevna manifestacija okupit će više od hiljadu izdavača.

Najveće svjetsko okupljalište izdavača, književnika i ljubitelja pisane riječi - Frankfurtski sajam knjiga, na rasporedu je od 6. do 10. oktobra. Bogat program donosi oko tri hiljade različitih događanja - izložaba, predstavljanja knjiga, predavanja autora i radionica. Prošlogodišnje izdanje posjetilo je više od tristo thiljada posjetilaca, privuklo sedam hiljada izlagača iz više od stotinu zemalja svijeta. Počasni gost 2010. bit će Argentina.

Za kraj godine tu je Međunarodni sajam Guadalajara, od 27. novembra do 5. decembra u Meksiku. Sajam poznat i pod kraticom FIL najveće je okupljalište izdavača i autora španskog govornog područja. U prosjeku godišnje privuče oko petsto hiljada ljudi, više od hiljadu i po izdavača iz četrdesetak zemalja.