Dobre vijesti iz TKD Šahinpašić
4

Najveća knjižara u BiH neće zatvoriti svoja vrata

Piše: A. Dž.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
TKD Šahinpašić neće zatvoriti svoju knjižaru u ulici Vladislava Skarića 8 u sarajevskoj općini Stari Grad, kako je najavljeno prije nekoliko mjeseci.

Podsjetimo, TKD Šahinpašić je zbog visokih cijena zakupa na području ove općine i teške ekonomske situacije u državi godinu dana poslovao s gubitkom. Zbog toga su u junu najavili zatvaranje najveće knjižare u BiH.

No, zahvaljujći inicijativi koju su pokrenuli vijećnici Naše stranke, a koju je Općinsko vijeće Starog Grada jednoglasno podržalo, Šahinpašić će ubuduće imati cijene zakupa prihvatljive za knjižarsku djelatnost, izjednačene sa onima na području općine Centar.

"Plaćali smo punu komercijalnu cijenu zakupa u općini Stari Grad, koja je iznosila 30 KM po kvadratu, što je ekonomski nedostižno za ono čime se mi bavimo. Ta cijena bi bila razumljiva da smo banka ili neki kafić, ali se knjižara u svim normalnim sredinama tretira kao objekt od značaja za kulturu i grad. Shodno tome je pokrenuta inicijativa i zahvaljujemo vijećnicima u OV Stari Grad, koji su je jednoglasno podržali, jer je ova knjižara jedna ozbiljna institucija koja je od značaja za grad i općinu", kazao je u izjavi za Klix.ba Ajdin Šahinpašić, zamjenik direktora TKD Šahinpašić.

Posebni uslovi zakupa za knjižare bi se trebali početi primjenjivati nakon izbora.

"Nadamo se da ćemo u skorije vrijeme realizirati posebne uslove zakupa, čime bismo dugoročno osigurali poziciju i ostaviti knjižaru tamo gdje jeste i gdje pripada", ističe Šahinpašić i dodaje bi knjižara u ulici Vladislava Skarića do kraja mjeseca morala zatvoriti svoja vrata da se ovo nije desilo.