Sarajevska zima
289

Najveća izložba umjetničkog dua Anima 22. februara u Historijskom muzeju BiH

Klix.ba
U sklopu Međunarodnog festivala Sarajevska zima 2019. Historijski muzej Bosne i Hercegovine će 22. februara u 20 sati upriličiti otvaranje izložbe dua Anima. Ovaj umjetnički dvojac formirali su akademski grafičari Mirza Rahmanović i Denis Haračić 2016. godine, a svoj rad do sada su predstavili na devet izložbi u BiH i regionu

Pored toga uključeni su u kreativnu kolaboraciju sa modnim brandom PlusMinus fashion, unutar koje surađuju sa dizajnericom Enom Dujmović, promovišući grafiku kao klasični umjetnički medij kroz savremene tendencije modnog dizajna. Oba autora su već nekoliko godina aktivna na bosanskohercegovačkoj i inozemnoj izlagačkoj sceni i izvan rada grupe te su članovi Udruženja umjetnika Bosne i Hercegovine.

"Ime 'Anima' ptiče od C G Jungovog ženskog principa duše, koji simbolizuje plodnost, stvaranje i kreativnost. Shodno tome ključni dio koncepta kojim se Anima vodi jeste apsolutna misaona i umjetnička sloboda oba autora. Izlagački prostor koji umjetnici dijele je otjelovljenje ove ideje, te se kao cjelina u potpunosti zasniva na koegzistenciji različitosti i neuslovljene individualnosti", rekao je ovaj dvojac.

Publika u Historijskom muzeju BiH imati će priliku da vidi cikluse grafika i crteža nastalih u protekle dvije godine. Deseta i najveća dosadašnja izložba ovog dua treba da predstvalja ujedno i najveći iskorak ka novom konceptu u prostoru, koji se zasniva na harmoniji dva senzibiliteta.