NOVI PROJEKTI
49

Najizvođenija predstava na svijetu uskoro pred tuzlanskom publikom

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Tuzlanski pozorišni sladokusci uskoro će u Narodnom pozorištu u Tuzli imati priliku uživati u premijernim izvođenjima predstava koje na daske koje život znače postavljaju reditelji iz Hrvatske i Srbije.

Tuzlanska pozorišna publika prvenstveno će imati priliku pogledati premijerno izvođenje komada "Bistri vitez Don Quijote od Manche" koji po motivima dramatizacije romana Darka Lukića na scenu postavlja Nikola Zavišić iz Beograda.

Prema riječima direktora Narodnog pozorišta Tuzla Armina Ćatića, Zavišić je jedan od najatraktivnijih mladih reditelja u regionu, a režirao je od Slovenije do Makedonije.

"Vrlo sam uzbuđen jer imam konačno priliku da se bavim nečim što još od akademije želim. Bit će ovo jedna uzbudljiva predstava. Radimo je dosta filmski, s puno tempa i ritma. Ideja predstave je da ne prestanemo sanjati ono što želimo živjeti i u tom slučaju možda uspijemo u životu, s obzirom na to da su sve druge stvari, od politike, preko društva u velikoj mjeri zatvorene, odnosno zatvorene da funkcionišu bez nas", pojasnio je Zavišić.

Premijera predstave je zakazana za 28. april ove godine, a samo nekoliko dana kasnije publika će moći prvi put pogledati i komad "Čisto ludilo" u režiji Nine Kleflin iz Zagreba.

"Čisto ludilo će sigurno ostaviti traga u repertoaru Narodnog pozorišta Tuzla, jer je nešto sasvim novo i drugačije. Ovo je predstava koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najizvođenija predstava na svijetu. Vrlo teško je doći do prava za ovaj komad, ali s obzirom na to da je Kleflin koordinatorica za Evropu za ovaj tekst to smo i uspjeli dobiti. Velika je stvar da već radimo na ovom projektu", istakao je Ćatić.

Tokom današnje konferencije za medije upriličena je i primopredaja nagrade za najbolju predstavu koju je ekipa iz komada tuzlanskog pozorišta "Budala na večeri" dobila na 16. pozorišnom festivalu "Dani komedije" koji je nedavno održan u Bijeljini.

Kako je navedeno u obrazloženju, glumačka ekipa Narodnog pozorišta Tuzla je u toku izvođenja komedije "Budala na večeri" na sceni briljirala dinamičnom igrom i odličnom glumom.

"Tokom cijele predstave glumci su svojim umijećem plijenili pažnju prisutnih i izazvali njihovo oduševljenje i spontani smijeh. Ni režiser, ni glumci nisu posezali za pretjeranim karikiranjem situacija i karaktera, a ipak su u komediji uspjeli demonstrirati istinu o zamršenosti i apsurdnosti ljudskih odnosa", stoji u obrazloženju.