Najbrži plesači na svijetu: Grupa Fricska večeras u Kamernom teatru 55

Klix.ba
15.4.2019. u 19:15
0
Najbrži plesači na svijetu: Grupa Fricska večeras u Kamernom teatru 55
0
Najbrži plesači na svijetu: Grupa Fricska večeras u Kamernom teatru 55
Fricska, grupa od tri talentovana mladića koji nose titulu najbržih plesača na svijetu, večeras će u 20 sati održati energičan i nekonvencionalan plesni show u Kamernom teatru 55.
Plesni šou je dio serijala programa Sedmica mađarske kulture u Bosni I Hercegovini koje traju od 7. februara do 9. maja I sastoji se od ukupno 23 programa u 10 gradova Bosne I Hercegovine. Organizator je Ambasada Mađarske u Bosni I Hercegovini. Ulaz je slobodan, a broj mjesta ograničen.

Genijalni, virtuozni plesni ansambl Fricska, što znači flick, tj. nagli oštar pokret, sastoji se od pobjednika plesnih takmičenja; Ahmeda Moussa kao umjetničkog direktora, Gergeli Balint Papp i Mate Bence Papp, koji zajedno plešu više od 10 godina.

Dodavanjem svojstvenog okreta tradicionalnim dinamičnim folklornim plesovima sa svojom kreativnom i snažnom rutinom za pljeskanje, tapkanje i ručno pljeskanje, trojka je predstavljala Mađarsku na dobro poznatom Smithsonian festivalu u Washingtonu DC-u 2013., a 2015. godine na britanskom Got Talentu su pobrali veliko priznanje prikazujući svoju ogromnu energiju i osjećaj za ritam.

Njihov videozapis gledalo je oko četiri miliona gledalaca diljem svijeta i stekli su popularnost širom zemlje kada su se pojavili na britanskom Got Talentu gdje su stigli do finala. Bili su pozvani na privatnu proslavu rođendana Njegovog Kraljevskog Visočanstva princa Charlesa u britanskoj prijestolnici gdje su također imali priliku upoznati kraljicu Elizabetu II.

Nastupili su na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru i na Europskom prvenstvu UEFA u Francuskoj. Njihova misija je da autentični mađarski narodni ples učine "ažurnijim" i posljedično modernim, kako bi se približio modernoj publici. Osim što su publiku upoznali sa dinamičnim plesovima Karpatskog bazena, uključujući mađarski, rumunjski i romski folklor, kroz zapanjujuća lična dostignuća i posebne ritmičke produkcije 2014. godine osvojili su titulu "Najbrži narodni plesači svijeta“.

Guinnessov rekord su postavili u izvedbi 3.937 klakova i udaraca u dvominutnom plesu i time najbrži plesni ritam na svijetu, šta više, Ahmed Moussa je uspio izvesti 41 udarac u sekundi što je također novi certificirani Guinnessov rekord.


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: