Šantićev festival
51

Najbolji mladi pjesnici naredna dva dana pjevaju o Aleksi i Mostaru

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Peti po redu Šantićev festival djece pjesnika otvoren je večeras u Ćorovića kući, školskim časom o životu Alekse Šantića. Na festival je pristiglo trideset finalista iz svih zemalja regije, a sve se održava u organizaciji SPKD "Prosvjeta" iz Mostara.

Hana Ćatić iz Mostara, učenica je Osnovne škole "Mujaga Komadina", nije mogla sakriti sreću zbog plasmana u finale ovog prestižnog dječijeg poetskog takmičenja.

"Poslala sam dvije pjesme na festival i zaista mi je jako drago da sam se plasirala u finale. Nemam nikakvih posebnih očekivanja, želim uživati u poeziji i družiti se s ostalim mladim pjesnicima. Uvijek sam se divila Šantiću, posebno pjesmi 'Ostajte ovdje'", kazala je Hana Ćatić.

Hanina kolegica iz Osnovne škole "Mujaga Komadina" Emina Drljević kazala je kako ne očekuje nikakvu nagradu jer zbog toga nije ni došla, već da se želi upoznati s radovima drugih autora te naučiti nešto novo o poeziji.

Iz Bijeljine je u Mostar stigao Vojislav Durmanović, učenik devetog razreda Osnovne škole "Sveti Sava", ponosan na pjesmu koju je napisao o velikom pjesniku i njegovom Mostaru.

"Ja sam Mostar doživio kao prijestolnicu poezije, tako sam i napisao u svojoj pjesmi. Ovo je jedan od najznačajnijih festivala na ovim prostorima, tako da nemam nikakvih očekivanja osim druženja, sretan sam što sam tu", kazao je Vojislav Durmanović.

Najviše razloga za sreću imao je Goran Kosanić, generalni sekretar Prosvjete, koji kaže da je festival zapravo počeo rano jutros kada su djeca krenula pristizati.

"Sva djeca su stigla, sretana i nasmijana, puna pozitivne energije i poklona za djecu Mostara. Svi su se posebno pripremili jer ćemo se družiti s decom iz Centra Los Rosales. Već je to ono što mi želimo, druženje, zbližavanje djece, stvaranje veza. Neka djeca budu djeca, ništa drugo. Najvažnije moje očekivanje od festivala je da prekosutra budem znao da su svi došli kući, sretni i nasmijani", kazao nam je Kosanić.

Festival se nastavlja razgovorom finalista s članovima žirija, muzičkom večeri dječije književnosti uz muziku Rock školu i projekcijom filmova o ranijim festivalima. Sutra je predviđeno polaganje cvijeća na grobove velikih pjesnika Osmana Đikića, Svetozara Ćorovića i Alekse Šantića, recitiranje Šantićevih stihova u njegovom parku, posjeta Centru Los Rosales i rodnoj kući Alekse Šantića, a nakon toga slijedi finalno veče.