Festival bh. drame u Zenici
0

Najbolja predstava "Otac na službenom putu"

FENA
Dodjelom nagrada sinoć je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica završen 10. festival bh. drame "Zenica 2011.“ Žiri, kojim je predsjedavao prof.dr. Muhamed Dželilović, glavnu nagradu Festivala za najbolju predstavu u cjelini dodijelio je ansamblu beogradskog Ateljea 212 za predstavu "Otac na službenom putu“.

Nagradu za najbolje izvedeni bh. dramski tekst dodijelio je autorima Darku Lukiću, Aidi Pilav, Hasanu Džafiću, Radmili Smiljanić i Almiru Imšireviću za predstavu "Stranci“, u izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Specijalna nagrada žirija za dramaturški rad uručena je Draganu Komadini za dramaturgiju u predstavi "Stranci“, nagrada za najbolju režiju - Oliver Frljić za režiju predstave "Kukavičluk“, Narodno kazalište - Népszínház, Subotica.

Specijalna nagrada žirija za izvedbu uručena je ansamblu predstave "Stranci“ BNP Zenica. Uručene su i nagrada za najbolje glumačko ostvarenje - Vlastimir Đuza Stojiljković za ulogu Dine Zolja u predstavi "Otac na službenom putu“, nagrada za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca/glumice - Enes Salković za ulogu u predstavi "U traganju za bojom kestena“ - Mostarski teatar mladih, kao i nagrada za najbolju epizodnu ulogu - Faketa Salihbegović-Avdagić za uloge Autorice i Majke u predstavi "Stranci" Bosansko narodno pozorište Zenica.

Ostale nagrade: najbolje likovno oblikovanje predstave - Marija Kalabić za scenografiju, Sandra Dekanić za kostimografiju i Radomir Stamenković za dizajn svjetla u predstavi "Otac na službenom putu“, za najbolju scensku muziku - Irena Popović za muziku u predstavi "Otac na službenom putu“, za najbolji scenski pokret - Jasmina Prolić za scenski pokret u predstavi "Osipate se polako, vaša visosti“, Sarajevski ratni teatar SARTR.

Nagrada publike za najbolju predstavu pripala je također predstavi "Otac na službenom putu“ Ateljea 212 iz Beograda, dok je specijalna nagrada "Adem Čejvan“ dugogodišnjem, zaslužnom i uglednom bh. glumcu/glumici pripala Jasni Diklić, za sjajne glumačke kreacije i ukupan doprinos razvoju pozorišne umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Deseti festival bh. drame "Zenica 2011.“ trajao je od 20. do 29. maja i u tom periodu u takmičarskom programu izvedeno je 11 predstava pozorišnih kuća iz BiH, Hrvatske i Srbije.