{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najbolja predstava 13. Teatarfesta "Šarm idiotizma"

F
30.5.2010. u 11:15
0
0
Najbolja predstava 13. Teatarfesta "Šarm idiotizma"
0
Najbolja predstava 13. Teatarfesta "Šarm idiotizma"
Dodjelom nagrada u subotu je zvanično zatvoren 13. festival alternativnog teatra "Teatarfest".
Ove godine prikazano je deset autorskih projekata umjetnika iz trinaest zemalja koji svojom estetikom oblikuju širok dijapazon eksperimetnalnog i istraživačkog teatra: od savremenog plesa i teatra pokreta preko pripovjedačkog do muzičkog teatra.

Također, u specijalnom programu festivala prikazana su dva dokumentarna filma mladih iranskih autora Mohammadreza Farzada i Farahnaza Sharifija.

Održane su i dvije plesne radionice u saradnji sa kanadskim koreografom Peterom Farbridgom te španskim koreografom Juanom Carlosom Garciom.

Žiri festivala u sastavu: Miroslav Pilj, novinar i pisac iz Sarajeva, Muhammadreza Farzad, dramaturg i reditelj iz Teherana i Mersid Ramičević, odlučio je da dodijeli sljedeće nagrade:

- Nagrada za najbolji glumački ansambl dodjeljuje se ansamblu ruskog teatra iz Perma "U Mosta“ za predstavu "Zvijer" koja predstavlja potragu za preživjelim ljudima u post-apokaliptičkom pejzažu; nagrada za najbolju dramaturški koncept koji pretače kultno djelo Aleksandra Dime Sina u rafiniran plesni momenat, dodjeljuje se dramaturginji predstave "Dama s kamelijama", plesnog teatra Igen iz Celja, iz Slovenije, Mirjani Blažević Lešić.

Provokativnost i avangardnost ove koreodrame koja je nastala u saradnji umjetnika iz Slovenije, Holandije (Den Haag) i BiH (Sarajevo), otkriva se, prije svega, u uspješnom transponiranju literarnog predloška u koreodramu čvrstog koncepta koji u kamernom prostoru izvedbe s 33 gledatelja naglašava sukob intimnog i javnog.

- Gvozdeni jarac za najbolju predstavu u cjelini dodijeljen je Zaches Teatru iz Firence za ostvarenje "Šarm idiotizma".

Ocjena žirija je da ova predstava na čudesan način u svega 25 minuta objedinjuje originalan pristup koji se bazira na Gojinoj likovnoj umjetnosti, odnosno njegovom ciklusu "crnih slika", preciznu dramaturgiju plesnog izraza i kreativno korištenje svjetla i zvuka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: