|

Najavljeno prikazivanje dokumentarnog filma "Srebrenica 360°" u Lenzingu

Najavljeno prikazivanje dokumentarnog filma "Srebrenica 360°" u Lenzingu
0
F
FENA
22.11.2010. u 15:09
0
komentara
0

dijeljenja
Najavljeno prikazivanje dokumentarnog filma "Srebrenica 360°" u Lenzingu
Integraciono vijeće Vöcklabruck, Udruženje "Volkshilfe" za zbrinjavanje izbjeglica i doseljenika i Bosansko-austrijsko kulturno udruženje Vöcklabruck organizirat će u srijedu u Lenzingu (Austrija) projekciju dokumentarnog filma "Srebrenica 360°", autorica Conny Kipfer i Renate Metzger-Breitenfellner, a u okviru tog događaja planirano je i obraćanje Renate Mecger-Bratenfelner, jedne od autorica.
U dokumentarnom filmu "Srebrenica 360°" žene i muškarci iz Srebrenice pričaju o teškom životu, nezaposlenosti, nadi u miran suživot i o njihovoj čežnji za pravdom. Njihove izjave pretvaraju se u cjelokupan portret jedne zemlje nakon rata. Kad pogledaju iza sebe, njih ne ispunjava osveta, nego žalost.

"Radi se o ljudima u Srebrenici, o njihovom životu trenutno, nadanju i strahovanju, o njihovoj čežnji za pravdom i mirom. U filmu je prikazano njihovo viđenje stvari, bez interpretacije i samim time relativizacije tog viđenja vanjskim komentarima", kaže autorica.

Film "Srebrenica 360°" osvojio je ove godine zlatnu medalju na natjecanju Saveza austrijskih filmskih autora na državnom nivou. Film traje 55 minuta, govori se bosanski, njemački i engleski jezik s njemačkim prijevodom.

Dokumentarni film "Srebrenica 360°" austrijsko-švicarskih rediteljica Renate Metzger-Breitenfellner i Conny Kipfer prikazivan je ranije ove godine u bečkom Breitenseer Lichtsu, a prvoj projekciji u Beču prisustvovali su bh. ambasador u Austriji Haris Hrle i članovi diplomatskog kora iz BiH.

Međunarodni sud pravde u Haagu okarakterizirao je srebrenički masakr, u kojem je ubijeno oko 8.000 Bošnjaka, kao genocid. Evropski parlament je 15. januara 2009. izglasao Rezoluciju o Srebrenici, u kojoj je 11. juli proglašen kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Evropski parlament zatražio je da to učine svih 27 zemalja članica EU.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.