Kultura
41

Najavljeno ponovno otvaranje galerije Charlama u Skenderiji

Klix.ba
Ponovno otvaranje galerije Charlama u Skenderiji bio je povod današnjeg sastanka ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvada Kurića sa bosanskohercegovačkim konceptualnim umjetnikom Jusufom Hadžifejzovićem. Sastanku su prisustvovali direktor JU Centar Skenderija Amer Kapo i filmski reditelj Jasmin Duraković.

"Ministarstvo kulture i sporta može doprinijeti ponovnom otvaranju galerije čija je vrijednost nemjerljiva i to će i učiniti. Charlama je svojevremeno ugostila svjetski poznate muzeologe i galeriste i bila jedan od svijetlih primjera kulture u Sarajevu", naveo je ministar Kurić.

Direktor Kapo istakao je da je otvoren za svaki vid saradnje kada su u pitanju kulturni projekti i programi u Centru Skenderija.

Filmski reditelj Duraković koji pomaže otvaranju Charlame ističe vrijednost i značaj ovog otvaranja: "O Charlami su pisali svjetski mediji, poput New York Timesa, La Republice, Wiena Internationala i mnogi drugi. Želimo jakom kulturnom scenom skrenuti pažnju i interes kako domaće tako i svjetske javnosti na Sarajevo".

"Marko Brecelj, Kemal Hadžić, Šahin Šišić, Ante Kainović... samo su neki od umjetnika koji su imali izložbe u Charlami, a u stalnoj postavci 'Emporio Dangularium' nalaze se djela umjetnika poput Dimitri Prigova, Donate Venders, Vlade Marteka, Neše Paripovića, Raše Todosijevića, Milije Pavićevića, Saše Bukvića, Danice Dakić, Maje Bajević, Alme Suljević, Damira Nikšića i drugih autora svih generacija i sa različitih strana svijeta", navodi Hadžifejzović koji ne krije zadovoljstvo saradnjom s novim rukovodstvom JU Skenderija i ministrom Kurićem.

Naglasio je da će otvorenje Charlame biti ubrzo i obećao sarajevskoj publici uživanje u eksponatima konceptualne umjetnosti.

Inače, galerija Charlama osnovana je 2007. godine i bila je izložbeni prostor Centra Kulturnih Aktivnosti Charlama koju je pokrenula grupa savremenih umjetnika i kulturnih radnika na čelu s Hadžifejzovićem.

Odluku o prinudnoj deložaciji od tadašnjeg direktora Skenderije dobili su 2012.godine, bez bilo kakvih dodatnih objašnjenja. Mnogi su tada za Charlamu, jednu od najaktivnijih nezavisnih umjetničkih organizacija u BiH, rekli da je još jedna žrtva kulturocida u Sarajevu.