Kultura
0

Najava izložbe fotografija d.ETAIL

Sarajevo-x.com
U okviru Trebinjskih ljetnih svečanosti 20. juna 2008. u 20 sati u Muzeju Hercegovine u Trebinju bit će otvorena treća samostalna izložba fotografija "d.etail" banjalučkog umjetnika Dražena Grujića.

U okviru Trebinjskih ljetnih svečanosti 20. juna 2008. u 20 sati u Muzeju Hercegovine u Trebinju biće otvorena treća samostalna izložba fotografija "d.etail" banjalučkog umjetnika Dražena Grujića. Autor će izložiti ukupno dvadeset fotografija, crno-bijele i u boji. Fotografije, koje su u aprilu i maju 2008. bile izložene u Banskom dvoru u Banjoj Luci, snimljene su u periodu od 2006. do 2008. godine. Izložba će biti otvorena za sve zainteresovane do 20. jula 2008. Zajedno sa autorom, ovu izložbu će otvoriti direktor Centra za informisanje i kulturu u Trebinju, te Lana Pavlović, kustoskinja Muzeja savremenih umjetnosti Republike Srpske, koja je ujedno i kustoskinja ove izložbe.

O izložbi

U svojim radovima autor želi istaknuti da fotografija ne mora da robuje sadržaju kao što ni umjetnost ne mora da robuje lijepom, gdje se pojam Lijepog povezuje sa bezinetresnim sviđanjem. Autorova tendencija je prisiliti gledaoca da obrati pažnju na detalje koje nepažljivom posmatraču mogu lako promaknuti. Time se proširuju mogućnosti percepcije, a posmatrač postaje aktivnim sudionikom igre. Fotografije predstavljaju detalje u neobičajenim kompozicijama, a prikazujući krhkost površine ili samu materiju predmeta, ilustrirju određene emocije.

Ovom se izložbom zalaže za fotografiju koja je sama sebi dovoljna i ne mora da ima sadržaj ili da prenosi poruku, čak ne mora ni da bude proširena drugim medijima da bi bila "moderna" i time zadovoljila kriterije koje nameće savremeno društvo, kvazi umjetnici i umj. kritičari. Ponekad i oni sami ne mogu da se odvoje od potrebe da umjetnost komercijalizuju u svrhu njezine vizualne dopadljivosti, kao da umjetnost ne može biti lijepa čak i kad govori o najgorem. Vizualni umjetnici se ponekad odlučuju za prikaze izlučevina i bljuvotina ali snimajući samo jedan detalj mi to više ne doživljavamo kao ružne izlučevine nego uživamo u skladu boja i kompoziciji neznajući čemu ti detalji pripadaju.

Autor ove izložbe Dražen Grujić rođen je 11.11.1982. godine u Banjaluci, gdje je završio osnovnu i srednju školu, sad je apsolvent na Filozofskom fakultetu, Odsjek za filozofiju i sociologiju. Ovo mu je treća samostalna izložba. Autor trenutno radi i na nekoliko bosansko-hercegovačkih projekata u polju filma, fotografije i grafičkog dizajna, te priprema novu tematsku izložbu, koja će biti postavljena u Sarajevu krajem godine.