Festival
0

Najava današnjeg programa "Sarajevske zime"

FENA
Nekoliko likovnih, teatarskih i muzičkih događaja u današnjoj su programskoj ponudi Festivala "Sarajevska zima".
Za večernje subotnje sate Festival tako donosi dva likovna događaja.

Izložba "Umjetnost koja prelazi granice" bit će otvorena u Galeriji "Novi hram" s početkom u 18 sati. Naziv izložbe ujedno je i ime grupe od 14 umjetnika koji će sarajevskoj publici predstaviti svoje radove.

U Galeriji "Party Café" u 18.30 sati bit će otvorena druga izložba - "Vijek Sarajeva" Wernera Holzla iz Austrije.

Bit će predstavljeno 12 kolorisanih crteža koje je grafički dizajner i ilustrator iz Salzburga Holzl uradio o spomenutoj temi, donoseći radove posvećene osmanskom periodu u Sarajevu, atentatu na nadvojvodu Franza Ferdinanda, Titotovom vremenu i Olimpijskim igrama.

Ansambl Dječijeg pozorišta iz Subotice (Srbija) predstavit će se ovdašnjoj publici izvedbom predstave za djecu "Kameno srce" autora Vilhelma Haufa. Predstava će biti odigrana u Domu policije u 12 sati.

Uloge tumače Kristina Jakovljević, Branislav Trifković i Boško Boškov. Adaptaciju i režiju uradio je Veselin Bojdev.



Subotnji festivalski program ponudit će i jedan muzički događaj. Na sceni BKC-a u 20.30 sati argentinski "La Camorra Tango" kvintet održat će koncert pod nazivom "12 Postales".

Kvintet čine Luciano Jungman (bandoneon i kompozitor), Hugo Asrin (kontrabas), Sebastian Prusak (violina), Nicolas Guerschberg (klavir i kompozitor) te Jorge Kohan (klasična gitara i kompozitor).

Repertoar je baziran na vlastitim aranžmanima tradicionalnog i savremenog tanga, djelima Astora Piazzolle te originalnim kompozicijama.