Odlična komedija
5

Nagrađivana predstava "Vremenski tunel" večeras u Pozorištu mladih Sarajevo

Klix.ba
(Foto: Pozorište mladih Sarajevo)
U Pozorištu mladih Sarajevo večeras u 20 sati će biti izvedena nagrađivana predstava "Vremenski tunel" autora Nenada Veličkovića, a u režiji Admira Glamočaka.

U predstavi igraju Ajla Cabrera, Alen Muratović, Aldin Omerović, Edin Avdagić, Sanin Milavić, Semir Krivić, Edhem Husić, Mirza Dervišić, Damir Kustura, Suada Ahmetašević, Elma Ahmetović i Mirza Tanović

Tri studenta ulaze u "Bosansku piramidu sunca" tražeći dokaze koji će potvrditi ili pobiti teoriju o Bosni kao kolijevci civilizacije. Tako počinje njihovo putovanje kroz vrijeme i historiju Bosne i Hercegovine.

Naime, ono što je izgledalo kao obična rupa u padini brda pretvara se u vremenski tunel, tunel iz kojeg izlaz vodi uvijek u neki drugi dio bosanskohercegovačke istorije. Susreću Ivana de Kazamarisa, Aliju Sirotanovića, Gavrila Principa, Bašeskiju, Šantića i Ćorovića (i Eminu?), Valtera Perića, Branislava Nušića, borce ispod sarajevske piste…

U svim tim susretima na različite načine oni otkrivaju da su okolnosti i protagonisti drugačiji, ali da je suština političke nestabilnosti u Bosni ista u svim vremenima, i da je posljedica koliko stranih uticaja i aspiracija, toliko domaće indiferentnosti i neobrazovanosti.

Situacije i ličnosti s kojima se suočavaju istovremeno djeluju i na same protagoniste. Koliko su njih troje žrtve nasljeđenih trauma i zabluda, a koliko sami doprinose etičkom i političkom kolapsu države u kojoj su rođeni?

Komad je napisan i režiran prije svega za mlade, s nadom i željom da će je prepoznati kao "svoju" priču, ako ne zbog njenog političkog angažmana na rušenju istorijskih, epskih, patrijarhalnih i ideoloških stereotipa, onda sigurno zbog humora koji prati cijelo ovo "putovanje".