Festival glumca u Nikšiću
0

Nagrađeni Selma Alispahić i Meto Jovanovski

Sarajevo-x.com
Odlukom žirija X "Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2011“ - Grand prix za najbolji partnerski odnos dodjeljen je glumcima Selmi Alispahić i Metu Jovanovskom za uloge gospođice Fišer i Pikasa u predstavi "Jedan Pikaso“, a u produkciji Sarajevskog ratnog teatra iz Sarajeva. Predstavu "Jedan Pikaso" po tekstu Jeffrey Hatchera, režirala je Ljiljana Todorović.

Nagradu za najboljeg glumca/glumicu osvojila je makedonska glumica Joana Popovska za ulogu Starice u predstavi "Stolice", reditelja Ljupča Georgievskog, a Grand prix za najbolju predstavu dodijeljen je predstavi "Lasice“ u režiji Stevana Bodrože.

Međunarodni festival glumca održavao se od 19. do 24. decembra, a na Nikšičkoj Sceni 213 u takmičarskom dijelu izvedeno je pet predstava. Festival je otvoren predstavom "Jedan Pikaso", Sarajevskog ratnog teatra, a uz njih na Festivalu glumca u Nikšiću učestvovalo je Crnogorsko narodno pozorište, Satiričko kazalište Kerempuh iz Zagreba,

Narodno pozorište iz Užica i Mali dramski teatar- Bitola. Do kraja godine u Sarajevskom ratnom teatru publika će imati priliku gledati predstave "Zečija rupa" i "Ay Carmela", obje u režiji Roberta Raponje.

Već početkom naredne godine Sarajevski ratni teatar planira igranje predstave "1984", koju su po Orwelovom tekstu režirali Benjamin Bajramović i Jasenko Pašić. Pored njih u predstavi igra i mlada glumica Amila Terzimehić.