Zenica
0

Nagrađena knjiga "Bol, boja Božje milosti"

FENA
Zbirka poezije Željka Grahovca „Bol, boja Božje milosti“ proglašena je najboljim književnim ostvaranjem autora sa područja Zeničko-dobojskog kantona objavljenog u 2008. godini.

Na konkurs Općine Zenica, kao organizatora 14. Međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“, bilo je prijavljeno sedam književnih djela, od kojih su u najuži izbor za prvu nagradu i novčani iznos od 1.000 KM uvrštene knjige „Nova pusta zemlja“ Kemala Mahmutefendića, „Đavo na Dunavu“ Amira Brke i „Velika propuha“ Abida Jarića.

Autoru najbolje knjige, objavljene u izdanju Izdavačke kuće „Zalihica“, Željku Grahovcu iz Zenice, priznanje i novčanu nagradu uručio je dr. Nihad Agić, predsjednik Ocjenjivačkog suda.

„Neobična u formi i provokativna u izrazu, Grahovčeva pjesma- poema, predstavlja zakašnjeli ali nesvakidašnji avangardistički eksperiment. Cijela zbirka prožeta je tragičnim patosom suočenja sa smrću i uvjereni smo da će ova knjiga naći svoje mjesto na poetskoj mapi bosanskohercegovačke poezije“, u obrazloženju odluke rekao je dr. Nihad Agić.

Međunarodna kulturna manifestacija „Zeničko proljeće“ završava se 12. aprila svečanim koncertom Kamernog simfonijskog orkestra, Osnovne i Srednje muzičke škole Zenica.