{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nagrada "Zvono" - 27 mladih umjetnika u finalu

S
25.6.2009. u 13:20
0
0
Nagrada "Zvono" - 27 mladih umjetnika u finalu
0
Nagrada "Zvono" - 27 mladih umjetnika u finalu
Na konkurs za Godišnju nagradu za mlade likovne umjetnike BiH, ove godine se prijavilo 27 umjetnica i umjetnika. U finale "Zvona 09", žiri je jednoglasno izabrao: Irenu Sladoje iz Sarajeva; Borjanu Mrđu iz Banja Luke; Bojanu Tamindžiju iz Ljubinja i Dajana Špirića iz Banja Luke.
Žiri je radio 23. i 24. juna, u sastavu: Alenka Gregorič, Ljubljana, Predsjdnica žirija; Antonija Majača, Zagreb; Asja Mandić, Sarajevo; Lana Pavlović, Banja Luka; Ervin Babić, Sarajevo (dobitnik nagrade Zvono 2008.).

Žiri je vrednovao radove u odnosu na aktualne debate i teme u savremenoj umjetnosti.

Kriteriji za izbor formirani su oko ideje inovativnosti te društvenog angažmana i individualnog pozicioniranja umjetnika u širem socijalnom kontekstu. Namjera nagrade "Zvono" je da ukaže lokalnoj, regionalnoj i internacionalnoj umjetničkoj, kao i široj javnosti, na mlade umjetnike i recentnu umjetničku produkciju u Bosni i Hercegovini.

Umjetnici koji su ušli u finale "Zvona" 09 su jasno artikulirali svoju umjetničku poziciju unutar relevantnih društvenih tema i odnosa. Stav žirija je da su radovi finalista uspješno problematizirali kontekst u kojem djeluju, ne samo konstatovanjem stanja, već i uspostavljanjem djelatnog dijaloga između pojedinca i društva.

Centar za savremenu umjetnost, Sarajevo u saradnji sa Centrom za vizuelne komunikacije Protok iz Banja Luke i Muzejom savremene umjetnosti RS, organizuje izložbu finalista "Zvona" početkom septebra 2009. godine, u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banja Luci.

Na otvaranju izložbe biti će proglašen dobitnik/dobitnica. Nagrada se sastoji od šestonedjeljnog boravka u New Yorku, u prestižnom International Studio & Curatorial Programu i samostalne izložbe u Umjetničkoj galeriji BiH, u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: