Kultura
0

Nagrada "Zuko Džumhur" uručena Emini Bašić za knjigu "Zlatke i haznadari"

FENA
U okviru manifestacije Dani Zuke Džumhura, općina Konjic raspisala je i internacionalni konkurs za knjigu neobjavljenih priča.

Među 80 pristiglih radova, žiri je jednoglasno najboljim proglasio knjigu priča Emine Bašić "Zlatke i haznadari".

Svečana dodjela književne nagrade «Zuko Džumhur» upriličena je u četvrtak u 19 sati, a nagradu, 5.000 KM, pobjednici konkursa, uručio je načelnik općine Emir Bubalo.

U okviru manifestacije Dani Zuke Džumhura, u četvrtak u 12 sati promovisana je knjiga Acta Turcarum, autora prof. dr. Ive Banca, u 14 sati, uz podršku FTV, održan je okrugli sto o Zuki pod nazivom "Neimari i gradovi" , dok je u 17 sati organizirano predstavljanje knjige Nedžada Ibrišimovića "Vječnik".

Dani Zuke Džumhura počeli su 27. 11. polaganjem cvijeća na mezar, nastavljeni su časom poezije 29.11., zatim je upriličena podjela 200 knjiga za 200 učenica Gimnazije.

Na ovim danima kulture u rodnom gradu svestranog i najpoznatijeg Konjičanina, o znamenitim ženama u historiji južnoslovenskih prostora govorila je Andrea Feldman iz Zagreba, a značajna kulturna manifestacija u gradu na Neretvi, završena je u četvrtak, otvaranjem zanimljive izložbe pod nazivom "Život i djelo Zuke Džumhura", na kojoj su izloženi predmeti i fotografije koje govore o životu najpoznatijeg hodoljupca, karikaturiste, scenografa i pisca.