|

Nagrada za slikarstvo Alisi Teletović na Bijenalu Umjetnost minijature BiH

Nagrada za slikarstvo Alisi Teletović na Bijenalu Umjetnost minijature BiH
58
F
FENA
22.10.2019. u 11:58
3
komentara
58

dijeljenja
Nagrada za slikarstvo Alisi Teletović na Bijenalu Umjetnost minijature BiH Alisa Teletović (Foto: FENA)
Umjetnica Alisa Teletović dobitnica je Nagrade za slikarstvo na 10. Bijenalu Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine koje je održano u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.
Njen rad "U ogledalu" prepoznat je među skoro 400 radova od 130 autora iz regije i BiH. Riječ je o ciklusu koji se sastoji od tri minijature, naziva "Čudovište u nama", "Pročiščavanje glave" i "U ogledalu", a prikazuje savremenog čovjeka u stanju stresa, anksioznosti, nepovjerenja i crnila.

Alisa Teletović svojim potezima oslikava intimne doživljaje ljudi oko sebe, površnost odnosa, lažne osmijehe i izostanak iskrene ljudske vrijednosti. Slikarica želi osvjestiti i ukazati, ponuditi optimizam i putokaz.

"Povezivanje kroz gradove, ljude, prirodu i kulturu je vrlo važan aspekt mog djelovanja i stvaranja povjerenja kod publike. Umjetnost živi u meni i kroz mene, ja sam joj oduvijek vjerna, neovisno o vremenu i uslovima u kojima sam radila. U svom životu mnogo sam se selila, živjela u mnogim gradovima Australije i BiH te sam često bila prinuđena počinjati ispočetka. To me nikada nije pokolebalo u umjetničkom radu, ali je donekle oblikovalo moj izraz. Sa ovom nagradom i Tuzla je jedan od gradova koji postaju dio mog života", navela je Teletović.

Inače, Teletović je prije mjesec dobila Specijalnu nagradu na Prvom festivalu minijature "Mini Mo" u Mostaru.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...