Slovenija
0

Nagrada za roman godine priči o ljubavi Slovenca i Ruskinje

FENA
Romani čija se radnja događa u zavičaju prvog slovenskog predsjednika Milana Kučana imaju najviše statističkih izgleda za uspjeh kod slovenske čitalačke publike i kritike, osobito ako opisuju ljubav uspješnog slovenskog muškarca i atraktivne strankinje.

Dokazao je to i slučaj mladog književnika Štefana Kardoša kojem je ovih dana dodijeljena nagrada "Kresnik" za najbolji slovenski roman u prošloj godini, makar je to njegov prvijenac.

Nagrada novinske kuće "Delo" u iznosu 5.000 eura dodjeljuje se svake godine u Ivanjskoj noći, na ceremonijalnoj svečanosti i uz paljenje baklji i ivanjskog krijesa. Ove ju je godine za svoj prvi roman pod naslovom "Rizling polka" dobio mladi književnik Štefan Kardoš za djelo u kojemu je po ocjeni žirija "uspješno spojen osjećaj kozmopolitizma sa nacionalnim osjećajem".

Okosnicu romaneskne strukture čini priča o Slovencu tradicionalnih svjetonazora, uspješnom vinogradaru iz Prekmurja, zaljubljuje u Ruskinju koja na granici Slovenije i Mađarske radi kao barska plesačica.

Žiri se za nagrađivanje rada u kojemu se s napetom ljubavnom pričom isprepliću elementi akcijske drame i kriminalističkog romana odlučio u konkurenciji 120 romana objavljenih u prošloj godini.