Kultura
0

Nagrada za najlošiji opis seksa u savremenom romanu

FENA
John Updike
John Updike
Svijet književnosti pun je bizarnih nagrada, poput one za najčudniji naslov ili nagrade za najgori ili najdosadniji opis seksa.

Višenagrađivani pisac John Updike tako je osvojio još jednu književnu nagradu. Onu za životno djelo koju britanski kritičari dodjeljuju za najjadniji opis seksa u savremenom romanu.

Johnu Updikeu, koji ima dugačku povijest detaljnog opisivanja spolnog odnosa po stranici književnog teksta, žiri Britanske nagrade za najlošiji seks u fikcijskoj prozi, koja "slavi" sirov, neukusni ili ridikulozni opis seksa u savremenoj književnosti, dodijelio je nagradu za životno djelo.

Žiri, sastavljen od urednika magazina Literary Review, objavio je da je u 16-godišnjoj povijesti nagrade, Updike uspio četiri puta doći u izbor za godišnju nagradu.

"Dobar seks ili loš seks, on nas zabavlja već jako dugo godina", objavio je žiri.

76-godišnji američki romanopisac je i ove godine bio jedan od finalista nagrade Loš seks za opis eksplozivnog oralnog okršaja u svojoj najnovijoj knjizi The Widows of Eastwick, ali mu je nagradu ispred nosa odnijela britanska književnica Rachel Johnson.

Ona je nagradu dobila za odlomak iz satiričkog romana Shire Hell u kojem opisuje ženu koja se usred "rastućeg, Wagnerijanskog krešenda" pita jesu li "Spodderovi, kao što je traženo, bili na sastanku o čišćenju vrtnih puževa".

U tom je odlomku zabilježeno i metaforičko pojavljivanje mačaka i moljaca.

"Svi su ovogodišnji opisi podjednako odvratni, ali nas je Rachel Johnson razvalila zbog mješavine klišeja i eufemizma", rekao je Tom Fleming, zamjenik glavnog urednika magazina.

"Ima tu i još nekoliko zaista očajnih životinjskih metafora", dodao je.

Johnson će nagradu, koja se sastoji od boce šampanjca i gipsanog stopala, primiti na svečanosti u Londonu od glumca Dominica Westa, zvijezde kriminalističke serije The Wire.

Fleming kaže da je stopalo zamišljeno kao "apstraktni prikaz seksa".

Johnson je pobijedila u oštroj konkurenciji, gdje su joj društvo činili i Isabel Fonseca, megapopularni brazilski pisac Paulo Coelho te bivši "spin doktor" Tonyja Blaira, Alastair Campbell.

"Oduvijek sam željela osvojiti književnu nagradu", rekla je Johnson, podsjećajući kako se među prethodnim dobitnicima nagrade nalaze i "literarni teškaši" kao što su Sebastian Faulks, Tom Wolfe i pokojni Norman Mailer.

Mailer je posthumno nagrađen prošle godine za "općenito živ prikaz seksa" Adolfa Hitlera u romanu The Castle in the Forest.