Cum grano salis
409

Nagrada "Meša Selimović" završila u rukama književnika Semezdina Mehmedinovića

Piše: A. K.
(Foto: A. K./Klix.ba)
"Me'med, crvena bandana i pahuljica" Semezdina Mehmedinovića najbolji je roman objavljen prošle godine na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Ovo je odlučio žiri ovogodišnjih Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis, koji je autoru dodijelio prestižnu književnu nagradu "Meša Selimović.

Selektori su ove godine za književnu nagradu "Meša Selimović" odabrali 19 spisateljskih ostvarenja, a prema odluci žirija u uži izbor odabrana su djela "Me'med, crvena bandana i pahuljica" Semezdina Mehmedinovića, "Luzitanija" Dejana Atanackovića, "Crvena voda" Jurice Pavičića, "Sunce ovog dana" Vladimira Pištala i "Calypso" Ognjena Spahića.

Predsjednik ovogodišnjeg žirija Faruk Šehić u obrazloženju je kazao da roman "Me'med, crvena bandana i pahuljica", pisan u fragmentarnoj formi i podijeljen u tri tematske cijeline u najboljem smislu potvrđuje frazu koja kaže da život piše romane.

"Radi se o autobiografskom romanu koji tematizira srčani i moždani udar te ne manje važan odnos oca i sina, kao i gorku sudbinu emigranta u današnjim Sjedinjenim Američkim Državama. Ono što ovaj roman odvaja od drugih jeste neposrednost iskaza, njegova ljepota, jednostavan i uvjerljiv stil pisanja, pun proživljene mudrosti", istakao je Šehić.

Malo je knjiga koje u sebi sadrže iskren prikaz ljubavi između dvoje ljudi u zrelom dobu, kao što je Mehmedinovićeva.

"Ova knjiga je napisana rukom odličnog pjesnika i lišena je svake artificijelnosti karakteristične za literarnu hiperprodukciju našeg doba. To je jedna od onih knjiga koju želite imati u svojoj biblioteci, kojoj se možete vraćati i iznova doživljavati istinsko čitalačko zadovoljstvo", naveo je Šehić.

Kako se noćas moglo čuti na svečanoj dodjeli nagrade "Meša Selimović", Mehmedinovićevo spisateljsko ostvarenje vraća vjeru u dobru literaturu, onu koja zabavlja čitatelja, liječi ga i osvjetljava mračni dio današnjice.

Mehmedinoviću spomenuta književna nagrada znači izuzetno mnogo, prije svega jer je rođen u Tuzli, a koju je napustio prije skoro 40 godina.

"Ovo je meni više od simboličnog povratka kući. Ovo je i moj povratak u Bosnu i Hercegovinu, jer svoje knjige ne objavljujem ovdje, već u Hrvatskoj. Na neki način, svo vrijeme imam osjećaj da ovdje nemam čitatelje, a ovo je kao otvaranje vrata za dobijanje njih. Nagrada mi znači mnogo i jer sam iz ovog neuglednog grada koji je tonuo otišao, a vratio sam se u grad koji je vrlo lijep. I nagrada je na nekin način dio te ljepote. Postojanje nagrade koja je jedinstvena jer pokriva sve zemlje regiona, mene čini ponosnim", rekao je Mehmedinović.

Večerašnjom dodjelom nagrade "Meša Selimović" u Narodnom pozorištu u Tuzli završeni su 18. Međunarodni književni susreti Cum grano salis koji su i ovaj put u grad na zrno soli doveli poznate njiževnike, slaviste, profesore književnosti, kritičare, izdavače i ljubitelje pisane riječi.