Kultura
0

Nagrada Meša Selimović dodijeljena Mirku Kovaču

Sarajevo-x.com / FENA
Mirko Kovač ovogodišnji je laureat nagrade «Meša Selimović», koja se dodjeljuje u okviru Međunarodnih književnih susreta «Cum grano salis» u Tuzli, za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Kovačev roman "Grad u zrcalu" petočlani žiri u sastavu: Mile Stojić, Robert Hodel, Andrew Wachtel, Davor Beganović i Semezdin Mehmedinović, proglasio je najboljim u konkurenciji pet romana koji su ušli u uži izbor za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom području Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Predsjednik žirija književnik Mile Stojić kazao je da se radi o djelu izuzetne vrijednosti: "Kovačev 'Grad u zrcalu' istinsko je remekdjelo književnosti koja se bavi našom zbiljom, ali koja nikada ne odustaje od vrhunskog zahtjeva da je literatura prije svega umjetnost i plemenita vještina. U bespuću suvremenih markantilnih literarnih trendova ova nam knjiga vraća vjeru da je književnost privilegija istinski moćnih, ali i varljivu nadu da naše živote u ovoj zemlji nismo protraćili uzalud".

Nakon što mu je tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović, inače idejni tvorac književnih susreta Cum grano salis, uručio statuu mastionica i pero, Kovač je kazao da se raduje nagradi "Meša Selimović" jer je to jedina nagrada na prostoru bivše Jugoslavije koja ravnopravno tretira djela nastala na jezicima proizašlim iz zajedničkog jezika koji je "propao".

"To se jedino može desiti u Tuzli", kazao je Kovač.