Fondacija "Farah Tahirbegović"
0

Nagrada kustosu muzeja u Travniku

FENA
Farah Tahirbegović
Farah Tahirbegović
Nagrada Fondacije "Farah Tahirbegović" ove godine pripast će Enesu Škrgi, kustosu Muzeja ''Rodna kuća Ive Andrića'' u Travniku.

Odluku o dobitniku nagrade za ovu godinu donio je Tim Clancy, poznati borac za očuvanje ekologije i veliki zaljubljenik bh. prirodnog i kulturnog naslijeđa.

Enes Škrgo rođen je 30. augusta u Travniku, 1968. godine. Godine 1998. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek filozofija i sociologija.

Profesionalno je bio angažovan kao direktor Pozorišta Travnik,a na sceni ovog pozorišta predstavljao se i kao reditelj i epizodni glumac.Takođe bio i program producent Nezavisnog centra za kulturu i susrete "Čin" Travnik, suosnivač i suvlasnik privatnog kulturnog centra "Kaleidoskop" Travnik (Galerija savremene umjetnosti-Knjižara-Klub).

Od 2004. godine angažovan je na radnom mjestu kustos književnosti Memorijalnog muzeja "Rodna kuća Ive Andrića".

Osim navedenog Enes Škrgo bio je angažovan kao saradnik, i pozorišni kritičar u magazinu "Naši dani" , te kao saradnik Radio Travnika, magazina "Slobodna Bosna", saradnik kulturnog magazina "Hijatus Junior" Zenica…

Dodjela nagrade Fondacije "Farah Tahirbegović ", održat će se 6. aprila u prostoru muzeja "Rodna kuća Ive Andrića".

Dosadašnji dobitnici nagrade "Fondacije Farah Tahribegović" su Lamija Begagić, književnica iz Zenice, i underground muzičar i književnik iz Tuzle Damir Avdić.

Odluku o dobitniku nagrade Fondacije za iduću godinu donjet će profesorica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Marina Katnić-Bakaršić.

Uplate za Fondaciju mogu se vršiti putem računa: Nova Banka Filijala Sarajevo, račun broj: 555-005-00186574-32, svrha uplata za "Fondaciju Farah Tahirbegović".