Festival kratkog filma Stolac
0

Nagrada iranskom filmu "The Morning Ceremony"

FENA
Scena iz filma "The Morning Ceremony"
Scena iz filma "The Morning Ceremony"
Proglašenjem najboljih filmova trećeg Festivala kratkog filma Stolac, te koncertom Zabranjenog pušenja sinoć je na Radimlji završen festival posvećen filmu kratkog metra.

O najboljim filmovima odlučivao je žiri u sastavu Christine A. Maier, Zrinka Cvitešić i Saša Lošić Loša.

Na ceremoniji proglašenja gdje su se članovi žirija "mjenjali " za jezike - te je Lošić obrazloženje čitao na engleskom, a Majerova na kombinaciji bosansko/hrvatskog/ srpskog za najbolji film proglašen je iranski film "The Morning Ceremony" (Jutarnja ceremonija) autor Hadi Afarideh.

"Nagrađeni film kroz formu i sadržaj a baveći se mladim studenticama u Teheranu pokazuje sukob između naše ljudske prirode i društveno prihvaćenih normi" rečeno je između ostalog u obrazloženju žirija.

Priznanje u kategoriji "Nove vizije" pripalo je gruzijskom filmu "Šest slika univerzuma" - (6 piecces of universe) autorice Biđile Kalćeve.

Istina iz objektivnih razloga priznanja festiva nije imao ko da primi. U okviru takmičarskre selekcije Festivala prikazano je inače desetak filmova, za koje se odlučila selektorica Festivala Maike Hohne.

Ovogodišnji Festival i izbor selektora karakteriše okretanje iranskom dokumentarnom filmu koji se bavi tz. ženskim temama, tako da su filmovi iz Irana i bili najzastupljeniji, iako je većina selektovanih filmova posvećena upravo životnoj svakodnevnici.

U selekciji su se našli filmovi iz Bosne i Hercegovine, Škotske, Španije, Velike Britanije, Rusije, Gruzije...

Treći festival kratkog filma koji je trajao od 9. do 12. jula je završen, i uz sve tehničke poteškoće koje su ga pratile može se smatrati uspješnim.