Kultura
0

Nagrada FIPRESCI na 14. Sarajevo Film Festivalu

Sarajevo-x.com
Filmovi iz selekcije Takmičarskog programa za igrani film Sarajevo Film Festivala, uz Srce Sarajeva za najbolji film, glumca, glumicu i specijalnu nagradu žirija, te CICAE nagradu, u okviru 14. SFF-a natjecat će se i za prestižnu nagradu FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique), javljaju iz press ureda SFF-a.

FIPRESCI žiri na 14. Sarajevo Film Festivalu sačinjavat će eminentni filmski kritičari Atilla Dorsay iz Turske (Sabah), Mike Goodridge iz SAD (Screen International) i László Kriston iz Mađarske (Magyar Hirlap, Vox Mozimagazin, Magyar Marancs, Mozinet).

FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique), osnovana 6. juna 1930. godine, institucija je koja okuplja organizacije profesionalnih filmskih kritičara i novinara iz velikog broja zemalja svijeta čiji cilj je promocija i razvoj filmske kulture, te očuvanje slobode i etike filmske kritike.

Najveća vrijednost FIPRESCI nagrade ogleda se u promociji filmske umjetnosti, ali i ohrabrivanju novog filma.

O značaju nagrade svjedoči i podatak da se ona dodijeljuje na svim najprestižnijim internacionalnim filmskim festivalima širom svijeta uključujući i Cannes, Berlin, Venice, Locarno, Rotterdam, San Francisco, Karlovy Vary, San Sebastian, Pusan, Montreal, Toronto, London…

Od ove godine porodici festivala na kojima najznačajniji svjetski filmski kritičari odlučuju o dobitniku FIPRESCI nagrade, pridružuje se i Sarajevo Film Festival, što predstavlja još jednu potvrdu kvaliteta programa, ali i ugleda koji Festival uživa u krugovima, ne samo filmske industrije, već i filmske kritike.