Priznanje Preporoda
164

Nagrada "Alija Isaković" za najbolju dramu pripala djelu "Zmaj od Bosne"

B. R.
(Foto: BZK Preporod)
(Foto: BZK Preporod)
Bošnjačka zajednica kulture Preporod je na godišnjicu smrti književnika Alije Isakovića nagradila autore dramskih tekstova na bosanskom jeziku. Riječ je o nagradi nazvanoj po spomenutom književniku.

Kako su saopćili iz Preporoda, odlukom žirija, koji je vrednovao tekstove pristigle na anonimnom pozivu, nagrada je pripala drami "Zmaj od Bosne" Elvisa Ljajića.

Nagradu je uručila prof. dr. Almedina Čengić, članica žirija, dok je predsjednik žirija prof. dr. Almir Bašović istakao da se nagrađena drama bavi tradicijom, ali je napisana na način na koji bi sadašnje pozorište jako dobro moglo iskoristiti njen pozorišni potencijal.

"Velika je čast dobiti ovu nagradu, koja nosi ime po našem velikom piscu, i velika je čast biti u društvu ranijih dobitnika. Posebno mi je drago što su odluku o ovoj nagradi donijeli oni do čijeg mišljenja mi je stalo", kazao je Ljajić.

"Zmaj od Bosne", kako je to vidljivo iz naslova, u središtu pažnje ima lik Huseina-kapetana Gradaščevića i bavi se njegovom pobunom, kao jednim od najdramatičnijih događaja u historiji Bosne i Hercegovine, a kojim su se već bavili veliki bošnjački i bosanskohercegovački dramski pisci poput Ahmeda Muradbegovića, Nedžada Ibrišimovića, Nijaza Alispahića i dr.

O nagradi

Prilikom dodjele nagrade obratio se i predsjednik BZK Preporod prof. dr. Sanjin Kodrić, koji je podsjetio na historijat nagrade "Alija Isaković":

"Nagrada je pokrenuta 2003. godine, povodom 100. godišnjice osnivanja Preporoda, a prvi put je dodijeljena već naredne godine. Ovom nagradom htjeli smo potaknuti autore da intenzivnije rade u oblasti dramskog književnog stvaranja, kao što smo htjeli potaknuti i pozorišne kuće u Bosni i Hercegovini da na scene bosanskohercegovačkih teatara, što je moguće češće i više, postavljaju domaće dramske tekstove", obrazložio je Kodrić.

Poručio je da se nagrada zove po Isakoviću, jer je on jedan od "naših najznačajnijih dramskih pisaca" te dodao da je nagrada bienalnog karaktera i da je za proteklih 19 godina nagrada dodijeljena devet puta - svaki put za pažljivo izabrane dramske tekstove.

Lik i djelo Alije Isakovića

Govoreći o Isakovićevom književnom djelu, Kodrić je istakao važnost njegovog književnog i uopće kulturnog rada te najavio obilježavanje više važnih datuma vezanih za Isakovića i njegovo djelo, izdvojivši 90. godišnjicu rođenja i 25. godišnjicu smrti, ali i 50. godišnjicu objavljivanja antologijskog izbora "Biserje" iz 1972. te 30. godišnjicu "Rječnika karakteristične leksike bosanskog jezika iz 1992., kao njegovih kapitalnih djela.

Uz suprugu Alije Isakovića, prof. dr. Eminu Kečo-Isaković, svečanoj dodjeli nagrade prisustvovao je i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić.

"Ministarstvo kulture i sporta KS-a podržava rad Preporoda, kao i svih nacionalnih društava kulture i mislim da ćemo tu podršku nastaviti, prije svega jer nam je to obaveza, a kao i društveno odgovorni ljudi i kao kompletna vlada koja je opredijeljena da zajedno radimo za dobrobit naše zajednice", rekao je Avdić.

Na dodjeli nagrade govorio je i prof. dr. Alija Pirić, historičar književnosti i Isakovićev bliski prijatelj.

"Ja sam jedan od poštovalaca djela Alije Isakovića, prijateljevao sam s njim. Bio je jedan od mojih uzora u mnogo čemu. U kulturi sjećanja važne su ličnosti iz historije, važni su umjetnici oko kojih se okuplja kolektivna svijest. Mi se danas okupljamo oko imena Alije Isakovića", kazao je Pirić.

Predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine Hadžem Hajdarević je također prisustvovao dodjeli nagrade "Alija Isaković", a u svom obraćanju je naveo da se i ovo društvo uključilo u obilježavanje velikih godišnjica vezanih za Isakovićevo život i djelo, napomenuvši da je bio jedan od najistaknutijih članova Društva pisaca Bosne i Hercegovine.

Preporod obilježavanje velikih jubileja Alije Isakovića nastavit će u petak, 18. marta u Isakovćevom rodnom Stocu i Mostaru, prigodnim kulturnim sadržajima, a za jesen ove godine najavljen je i prigodni naučni skup te je istovremeno najavljena i inicijativa za izradu biste Alije Isakovića koja bi trebala biti tom prilikom postavljena u Sarajevu, saopćili su iz Preporoda.