|

Nadahnuti umjetnici u posebnom miru nadomak Tuzle stvaraju jedinstvena djela

Nadahnuti umjetnici u posebnom miru nadomak Tuzle stvaraju jedinstvena djela
38
Piše: A. K.
7.7.2017. u 17:59
14
komentara
38

dijeljenja
1/9 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
2/9 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
3/9 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
4/9 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
5/9 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
6/9 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
7/9 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
8/9 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
9/9 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Međunarodna likovna kolonija Breške tradicionalno već 18 godina u istoimenom mjestu nadomak Tuzle okuplja umjetnike iz zemalja regije i Evrope, koji uz odlične uslove za kreativan rad imaju priliku i za ostvarivanje novih prijateljstava.
Ove godine svoj umjetnički izričaj na slikarsko platno prenosi 15 eminentnih umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Mađarske i Češke Republike.

U ugodnom ljetnom ambijentu dvorišta župne crkve u Breškama proteklih nekoliko dana stvara i umjetnica Alisa Teletović iz Sarajeva.

Dok svoju inspiraciju oživljava na slikarskom platnu, Teletović nam priča da je u Breškama prvi put te da je krajolik kojim je okružena posebno nadahnjuje.

"Za mene je ovo krasno iskustvo, a prvi put sam u okruženju drugih umjetnika. To prije nisam imala priliku doživjeti jer sam se prije šest godina iz Australije vratila u BiH, tako da je meni ovo izuzetno vrijedno iskustvo", kaže nam Teletović.

Sebe opisuje kao ekspresivnu umjetnicu koja prvo uživa u prirodi koja je okružuje, a potom svoje nadahnuće prenosi na slikarsko platno.

"Prva dva dana sam skicirala, ali onda se otvorilo sve ono što sam doživjela. Breške su vrlo lijepo i malo mjesto, a prelijepa priroda, krasna drveća i mir, za mene su posebno inspirativni. Sretna sam, zadovoljna i zahvalna za priliku koja mi se ukazala da učestvujem na jednoj ovakvoj koloniji", nastavlja ona.

Slikarica i dizajnerica Anka Krašna iz Maribora je prije nekoliko dana krenula put Tuzle kako bi po prvi put učestvovala na jednoj ovakvoj koloniji koja je prije nekoliko godina okarakterisana kao jedan od najvećih kulturnih događaja koji se realiziraju na području tuzlanske regije.

"Ovdje se osjećam jako dobro, jer su stvoreni svi uslovi za naš nesmetan rad. Ljudi su jako prijatni, sa njima razgovaramo i družimo se. Ovaj kraj sam prihvatila na umjetnički način, a ova jedinstvena priroda uz ljude koji su izuzetno srdačni, nama umjetnicima posebno su inspirativni", priča nam Krašna dok nanosi slojeve boje na slikarsko platno.

Inspiracija iz BiH za djela u SlovenijiZa Međunarodnu likovnu koloniju Breške je čula od bh. slikarice Slađane Mitrović koja trenutno živi u Mariboru, a u proteklih nekoliko dana udahnula je sasvim dovoljno inspiracije i pozitivne energije koja će joj poslužiti za nastanak jednog novog ciklusa djela u Sloveniji.

"Sad pravim određene kombinacije svega onoga što mi je posebno privlačno i zanimljivo u Breškama, a svoj rad nakon ove kolonije sigurno nastavljam i nakon povratka kući", nadovezuje se slovenačka umjetnica.

Mladi umjetnik, akademski slikar i profesor likovne kulture Slaven Jurić iz Zagreba ove godine po prvi put ima priliku stvarati na koloniji koja nosi tuzlanske korijene.

Raduje ga što je imao priliku upoznati svoje kolege koji dolaze iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

"Svi smo različiti, svi sa sobom nosimo jedinstven stil rada i učimo jedni od drugih, što je pun pogodak. Prvi dan kada sam došao u Breške, nakon potopa kiše koja nas je dočekala, čuo sam da su Breške prepoznatljive po lipi tako da sam odlučio da ću ovdje niz brijeg slikati jednu od najstarijih lipa, uz pogled na obronke planine Majevice, u stilu realizma", pojašnjava nam Jurić.

Kaže i da mu je zanimljiva činjenica da se nalazi na mjestu u kojem je posebno izražena stalna promjena svjetlosti, koja doprinosi većoj produktivnosti umjetnika.

"Upravo zbog toga bio je pravi ugođaj raditi od jutra do uvečer", dodao je Jurić koji je za ovu likovnu koloniju čuo od prijatelja iz BiH.

Kao i naša prethodna sagovornica i Jurić će BiH napustiti sa posebnim umjetničkim nadahnućem, a dobra inspiracija, kako kaže, posebno je bitna za dodatno usavršavanje svakog umjetnika.

"Sama priroda je neponovljiva. Ovako nešto u pet dana je pravi zanos, prvenstveno za zdravlje, a onda i za produkt u stvaranju", naglasio je Jurić koji je dosad imao priliku učestvovati u nekoliko likovnih kolonija, a ova u Breškama će mu posebno ostati u sjećanju jer svakom umjetniku pruža mogućnost da se izrazi na svoj način, odnosno u svom stilu.

Mjesto koje daje poseban mirTuzlanski umjetnik Boris Pejić na Međunarodnoj likovnoj koloniji Breške aktivno stvara već devet godina, a kao član organizacionog tima se potpisuje već četiri.

"Ovo mjesto nam daje poseban mir jer nismo previše blizu gradskoj jezgri. Neko se odluči da prikaže prizor i ambijent Brežaka, a opet drugi umjetnici sve ovo doživljavaju na drugačiji način kroz ekspresiju. Svake godine nastaju drugačija djela, a kao što kažu, u različitosti je ljepota", ističe Pejić, naglasivši da je svako izdanje kolonije na svoj način specifično i posebno, ali se u organizacionom smislu svaku put pristupa na isti način jer je cilj postići kvalitet, a ne kvantitet.

Umjetnici imaju priliku stvarati po vlastitom nahođenju, odnosno bez zadane teme, jer, kako Pejić pojašnjava, svi učesnici barem jedno platno posvete kraju u kojem slikaju, odnosno ljudima koji tu žive i prelijepom pejzažu.

"Ove godine sam odlučio da jedno platno posvetim franjevcima, odnosno franjevcu, jer su oni u našoj zemlji ostavili neizbrisivi trag. Mislim da bez njih koji su nas pratili i čuvali svih ovih stoljeća, kultura ne bi bila takva, a čak mislim da ni BiH ne bi bila takva kakva jeste", istakao je Pejić koji je drugo platno posvetio konjaniku, njemu izuzetno dragom motivu.

Nakon svakog izdanja kolonije u fundusu Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak, glavna podružnica Tuzla, koji se potpisuje i kao organizator ovog događaja, ostane od 25 do 30 umjetničkih djela.

Najveći dio njih krasi zidve Katoličkog školskog centra Sveti Franjo u Tuzli, nekoliko bude poklonjeno domaćinima u znak zahvalnosti, dok neka od djela idu na prodaju.

Novac prikupljen na ovakav način koristi se za stipendiranje studenata, odnosno članova HKD Napredak.

U proteklih 18 godina pod okriljem Međunarodne likovne kolonije Breške nastalo je blizu 750 radova koji su svoje puteve pronašli širom svijeta.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...