Posebna inspiracija
60

Nadahnuti umjetnici u dvorištu crkve kod Tuzle stvaraju unikatna djela

A. K.
Umjetnici u posebnom miru stvaraju djela (Foto: A. K./Klix.ba)
(Foto: A. K./Klix.ba)
U posebnom ambijentu dvorišta župne crkve u Breškama smjestilo se 13 umjetnika koji u ugodnom ambijentu i uz posebno nadahnuće stvaraju unikatna djela.

Međunarodna likovna kolonija Breške punih 20 godina na jedno mjesto okuplja umjetnike iz zemalja regije i Evrope. Okupani prirodom imaju nesvakidašnju priliku posebno se nadahnuti i stvarati umjetnička djela, a osim toga tu sklapaju i nova prijateljstva.

Ove godine u Breškama se okupilo 13 umjetnika iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Mađarske, ali i naše zemlje.

"U ovih 20 godina smo pokazali da jedna ideja može rasti, opstati i biti prepoznatljiva, ne samo u Tuzli, već i mnogo šire. Svjedoci tome su i umjetnici koji nam dolaze iz svih susjednih i evropskih zemalja", kazao je za Klix.ba predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak, glavna podružnica Tuzla Nikola Čiča.

Različita iskustva i poetike

Mladen Ivešić iz Novog Šehera pored Žepča lično je u nekoliko navrata osjetio čari likovne kolonije u Breškama koja sastaje različite umjetnike. On smatra da je izuzetno bitno da ovdje sudjeluju umjetnici iz okruženja, ali i šire, donoseći sa sobom posebno sociološko iskustvo.

"Svaka zemlja ima drugačije uvjete za umjetnika i njegovo poslanje, tako da različita iskustva i poetike koje su se ostvarile na ovoj koloniji itekako su doprinijeli kulturi Tuzle, ali i šire", smatra Ivešić.

Maleno mjesto nadomak Tuzle za njega je posebno inspirativno, a svaki put ga doživljava na drugačiji način.

"Cijela Tuzla je drugačija i izdvojena u Bosni i Hercegovini, jer ima tu svoju posebnost, a Breške nude prelijepu prirodu. Međutim, ne inspiriše umjetnike samo ta priroda, već i sociološka pozicija države koja se odražava na nas. Umjetnici nikada nisu izolovani od stanja u državi. Umjetnik živi, djeluje i stvara u skladu društva i historijskih činjenica. To ne može preskočiti ili zaobići. Moglo bi se reći da je umjetnik rob društva, ali vlastitom formom može djelovati na njega", ističe Ivešić.

Nakon učešća u ovoj koloniji mnogi mladi umjetnici su napravili velike projekte u javnim i sakralnim objektima.

"Ovo je veoma bitno za mlade umjetnike jer se oni na neki način izlažu publici. Ovdje dobijaju nužno iskustvo od starijih kolega koje će ih kasnije pokrenuti u daljem radu, a također dobijaju i uvid u trenutni trend u umjetnosti, odnosno tome što se radi u Češkoj, Srbiji... Dešava se i jedna intimna međusobna rasprava gdje oni kroz razgovor, ali i umjetnički, odnosno likovni jezik komuniciraju, što je neshvatljivo običnom građanstvu", nastavlja naš sagovornik.

Govor likovnim jezikom

Umjetnici uglavnom govore likovnim jezikom, a za sebe kažu da su pulsirajući senzori koji love signale koje im pružaju priroda i okolina, što uobličavaju u vlastitu formu.

Osječki umjetnik Andrej Tomić ovog jula prvi put stvara u Breškama. Dok laganim pokretima kistom ostavlja unikatne tragove po platnu priča nam da mu je posebno inspirativan pogled s brda koji se prostire na jedinstven pejzaž.

"Ovo je veoma nadahnjujuće, jer imamo prelijepe poglede, a uz mir i tišinu dobijamo idealne uslove za stvaranje. Nadam se da će na kraju ispasti nešto dobro iz svega toga. Ovo je jedno dobro iskustvo, jer upoznajemo kolege s raznih strana iz šire regije, a na neki način dobijamo i uvid u različita razmišljanja i širu perspektivu koja je vezana za istu problematiku", nastavlja Tomić.

Nasuprot njega za istim stolom stvara i Zoran Kruta iz Tivta koji u brežačkom vazduhu osjeća posebnu svježinu.

"Ovdje mi sve izuzetno prija i nadam se da ću svoj rad uspjeti završiti do kraja. Ovo mi je četvrta kolonija, a prethodne su mi donijele dobro u smislu stvaranja prijateljstva i razmjene iskustva u radu", nadovezuje se Kruta.

Pitomi kraj u kojem umjetnici otkrivaju sebe

Do zagrebačke historičarke umjetnosti Nevenke Šarčević u proteklim godinama dolazili su samo lijepi glasovi o Međunarodnoj likovnoj koloniji Breške koja povezuje umjetnike i ljude koji djeluju na ovom dijelu naše zemlje.

"Ljudi su se najčešće izražavali na način da ovaj kraj krije nešto pitomo. Ovdje sam došla i zbog BiH u cijelosti, jer me ona zanima u historijskom, sociološkom i političkom segmentu koji je danas mnogo nezgodan, ali i identitetnom smislu. Ovakav susret nam omogućava da otkrijemo nove prostore i ljude, ali i da otkrijemo sebe. Svaki put u susretu s drugima otkrivamo nešto novo o sebi, učimo i razvijamo se", naglašava Šarčević.

Breške nadomak Tuzle u javnosti su posebno postale prepoznatljive po ovoj likovnoj koloniji koja je u protekle dvije decenije okupila 348 umjetnika. Njihovim kistom dosad je nastalo više od 730 djela, a koja se nalaze u fundusu Hrvatskog kulturnog društva Napredak, glavna podružnica Tuzla.

Značaj ove kolonije je veći i zbog činjenice da se određeni broj nastalih djela putem aukcije prodaje, a novac prikupljen na ovakav način se usmjerava za stipendiranje nadarenih studenata. Upravo su mladi u najvećem fokusu Hrvatskog kulturnog društva Napredak, a jedan od njihovih stipendista bio je i istaknuti umjetnik Ismet Mujezinović.