{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


(Nad)Realno sa Nezirom Šukalo: Predstava o kiču i šundu

1.4.2015. u 23:07
12
13
(Nad)Realno sa Nezirom Šukalo: Predstava o kiču i šundu
12
Na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica večeras je u sklopu Međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće" premijerno izvedena predstava "(Nad)Realno sa Nezirom Šukalo", a u režiji glumca Roberta Krajinovića.
Komedija "(Nad)Realno sa Nezirom Šukalo" je nastala kao svojevrsna parodija na društvenu stvarnost u kojoj vidimo likove koji su dio naše svakodnevnice servisirane putem različitih vidova medija.

Autor i redatelj predstave Robert Krajinović je istakao da je predstava zahtjevala istraživanje.

"U cijeloj toj sasvim intimnoj priči, kojoj je prethodilo veliko i ozbiljno istraživanje, izabrao sam duhovitost i parodiju kao glavna sredstva prilikom stvaranja ove predstave, jer na kraju krajeva, umjetniku ništa drugo i ne preostaje nego da se bori da ne klone duhom. Kao što kaže Friedrich Nietzsche: 'Umjetnost nam pomaže da ne umremo od surove realnosti'", kazao je Krajinović.


U predstavi uloge tumače Robert Krajinović, Selma Čosić i Zlatan Školjić, kreiranje scenografije radio je Mensur Begičević, dok je saradnica za kostimografiju Ena Begičević. Selma Čosić večeras je bila u ulozi voditeljice televizijske emisije, a predstava je ukazala na probleme kiča i šunda na malim ekranima.

"Nismo znali kako će publika reagovati s obzirom da je bilo eksperimentalno, ali se vidjelo da im se predstava dopala. Večerašnja predstava govorila je o kiču i šundu, stvarima koje su prisutne na televiziji, a ne trebaju da budu. Mi ukazali na taj problem, ali nismo u mogućnosti da to ispravljamo", kazala je Čosić.

Dodala je da joj uloga voditeljice emisije nije predstavljala problem, s obzirom na to da je taj posao povezan sa glumom gdje se uvijek traži osmijeh na licu.

Publika na velikoj sceni BNP-a nakon završetka predstave glumce je nagradila velikim aplauzom. Reprizno izvođenje predstave planirano je za sutra sa početkom od 19.30 na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: