{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


(Nad)Realno sa Nezirom Šukalo: Predstava o kiču i šundu

1.4.2015. u 23:07
12
13
(Nad)Realno sa Nezirom Šukalo: Predstava o kiču i šundu
12
Na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica večeras je u sklopu Međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće" premijerno izvedena predstava "(Nad)Realno sa Nezirom Šukalo", a u režiji glumca Roberta Krajinovića.
Komedija "(Nad)Realno sa Nezirom Šukalo" je nastala kao svojevrsna parodija na društvenu stvarnost u kojoj vidimo likove koji su dio naše svakodnevnice servisirane putem različitih vidova medija.

Autor i redatelj predstave Robert Krajinović je istakao da je predstava zahtjevala istraživanje.

"U cijeloj toj sasvim intimnoj priči, kojoj je prethodilo veliko i ozbiljno istraživanje, izabrao sam duhovitost i parodiju kao glavna sredstva prilikom stvaranja ove predstave, jer na kraju krajeva, umjetniku ništa drugo i ne preostaje nego da se bori da ne klone duhom. Kao što kaže Friedrich Nietzsche: 'Umjetnost nam pomaže da ne umremo od surove realnosti'", kazao je Krajinović.

U predstavi uloge tumače Robert Krajinović, Selma Čosić i Zlatan Školjić, kreiranje scenografije radio je Mensur Begičević, dok je saradnica za kostimografiju Ena Begičević. Selma Čosić večeras je bila u ulozi voditeljice televizijske emisije, a predstava je ukazala na probleme kiča i šunda na malim ekranima.

"Nismo znali kako će publika reagovati s obzirom da je bilo eksperimentalno, ali se vidjelo da im se predstava dopala. Večerašnja predstava govorila je o kiču i šundu, stvarima koje su prisutne na televiziji, a ne trebaju da budu. Mi ukazali na taj problem, ali nismo u mogućnosti da to ispravljamo", kazala je Čosić.

Dodala je da joj uloga voditeljice emisije nije predstavljala problem, s obzirom na to da je taj posao povezan sa glumom gdje se uvijek traži osmijeh na licu.

Publika na velikoj sceni BNP-a nakon završetka predstave glumce je nagradila velikim aplauzom. Reprizno izvođenje predstave planirano je za sutra sa početkom od 19.30 na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: