Otvoreno pismo
33

Načelnik Ajnadžić odgovorio Lutzu, umjetniku čija je instalacija uklonjena iz Hastahane

L. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon što je iz parka Hastahana uklonjena instalacija "Zvjezdani put" autor Helmut Lutz porukom je reagovao na ovu odluku nadležnih, a načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić odlučio mu je odgovoriti kroz otvoreno pismo.
Načelnik Ajnadžić pismo je započeo kazavši kako se umjetniku obraća povodom uklanjanja "Zvjezdanog puta" iz Hastahane.

"Važećim Regulacionim planom za ovaj lokalitet predviđena je izgradnja višeetažne podzemne garaže, umjetničkog paviljona, prostorija mjesne zajednice i drugih društvenih sadržaja, te izgradnja novog parka. S obzirom na to da predstoje poslovi istraživanja tla s većim brojem bušotina na ovom cijelom prostoru, uključujući i onaj na kojem je smještena vaša instalacija, te drugi poslovi na pripremi zemljišta za buduću izgradnju, nepohodno je uz stručni nadzor privremeno izmjestiti ovo vaše djelo sa sadašnjeg lokaliteta te ga prezentirati na drugoj gradskoj lokaciji koja će biti dostupna velikom broju građana, odnosno posjetilaca", naveo je Ajnadžić.

Dodao je kako je namjera Općine Centar da nakon završenih građevisnkih radova na izgradnji podzemnih etaža izgradi još veću zelenu površinu od sadašnje, kao i da se umjetnikovo djelo vrati na isto mjesto.

"U tom smislu želim vam se još jednom zahvaliti što ste, nakon prezentacije u Rimu, Ateni, Jeruzalemu i Istanbulu kao izložbenom gradu odakle je skulptura 2005. prenesena u Sarajevo, glavnom gradu Bosne i Hercegovine darovali izuzetno vrijednu instalaciju, posebno što vas je na to inspirisala višestoljetna multikulturalnost Sarajeva koja je potvrđena i u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu i četverogodišnje opsade našeg glavnog grada", nastavio je.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Ajnadžić je uz to zamolio Lutza da predloži osobu koja bi u njegovo ime pratila proces demontaže, izmještanja i montaže na novu lokaciju, kao i njene trajne zaštite i povratka na sadašnje mjesto nakon izgradnje navedenih sadržaja u parku.

"Nadam se da u cijelosti razumijete da je, radi realizacije projekta javnih sadržaja ispod sadašnjeg parka, zbog građevinskih radova, bilo neophodno privremeno izmjestiti i vašu instalaciju. Pozivam vas da nakon realizacije projekta izgradnje ovog lokaliteta budete gost Općine Centar i da svojim prisustvom svjedočite povratku vašeg velikog djela 'Zvjezdani put' na isto mjesto u centralnom dijelu Sarajeva", zaključio je Ajnadžić.