Kultura na ulice
180

Na Žutoj tabiji upriličen koncert "Sarajevo World Music" u izvedbi Kenana Mačkovića i Mirze Redžepagića

N. C.
Večeras je u prelijepom ambijentu Žute tabije upriličen spektakularan koncert "Sarajevo World Music" u izvedbi Kenana Mačkovića i Mirze Redžepagića.

Publika je uživala u specifičnom, pomalo neobičnom muzičkom izričaju sevdalinki koje su se našle na repertoaru: "Kiša bi pala", "Telal viče po Hercegovini", "Putuj vjetre", "Pjevat ćemo šta nam srce zna", "Razbolje se šimšir list", "Višegrad", "Zajdi, zajdi", "Mostarski dućani", "Mila majko šalji me na vodu", "Okreni se niz đul bašču", "Mene majka jednu ima", "Kraj potoka bistre vode".

Napominjemo, sutra u 20:00 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine obilježavamo Međunarodni dan muzeja sa muzičko-poetskim recitalom "Kad sevdah govori" koji predstavlja splet nekih od najljepših sevdalinki, prigodnih osvrta i poimanja samog sevdaha od strane poznatih pjesnika i književnika, te izvođača. Koncept recitala potpisuje sopranistica i redovna profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Lejla Jusić. Na sceni će joj se pridružiti gitarist Elvir Solak i glumac Adnan Goro.

Koncert će biti realizovan uz podršku partnera "Kultura na ulice 2024!" Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.