Posjetili smo Atinu
28

Na temeljima civilizacije milioni turista uče o ispreplitanju historije i mitologije

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Sva raskoš vremena u kojem je izgrađen predstavljen je u gradu na brdu - Akropolju, odakle se pruža nevjerovatan pogled na Atinu. Antički hram posvećen grčkoj boginji Atini cijenjen je svakom stanovniku Zemlje.

Tako bi se najkraće mogla opisati važnost stjenovitog brda u centru doline Atike. Plijeni pažnjom, ljepotom, položajem, historijom, ali i umijećem graditelja tog vremena koji su posvećivali pažnju najsitnijim detaljima da bi do savršenstva doveli građevinu boginje Atine.

Kompleks Akropolja sastavljen je od nekoliko objekata, a među prvima do kojih ćete doći prilikom ulaska u kompleks, gdje ulaznica košta 20 eura, jeste amfiteatar Odeon Heroda Atika. Građevina se nalazi u podnožju Akropolja, a služila je za okupljanje umjetnika. Najveći je sačuvani odeon, što bi se nazvalo današnjim pozorištem, s kapacitetom od 8.000 mjesta.

Smatra se najvećim pozorišnim blagom cijele Grčke, a ime je dobio po sofisti Herodu Atinskom koji je ovaj kompleks izgradio u čast svoje žene.

Ono što je specifično za ovaj odeon je to da je i danas u funkciji.

Laganim koracima po pločama Akropolja okruženi drvećem maslina, stižemo do centralnog ulaza Propileja. Kroz gužvu turista iz cijelog svijeta, od najmlađih posjetilaca koji imaju 7 godina, do onih starijih koji uz pomoć trećih lica ulaze u kompleks, stigli smo do velikih vrata Akropolja s kojih se pruža pogled na Partenon, objekat koji je posvećen zaštitninci Atine.

Partenon je najljepša građevina Akropolja koja je izgrađena između 447. i 438. godine prije Nove ere, kao dio velikog građevinskog poduhvata Periklovog Partenona i to trećeg po redu s obzirom da su drugi Partenon u mermeru srušili Perzijanci, ali i prije njega bio je Partenon I koji je građen oko 570. godine prije Nove ere.

Najlješi objekat Akropolja građen je u bijelom mermeru koji je tokom godina postojanja oštećivan i uništen, dosta skulptura je nestalo, mnoge su pronađene i vraćene, a stubovi Partenona i danas se rekonstruišu kako bi se objekat vratio u prvobitno stanje tako da se na stubovima nalaze mješavine starog i novog mermera.

Pored Partenona pažnju plijeni i Erehteon, građevina dosta manja od Partenona, koja se nalazi na sjevernoj strani Akropolja, a bio je zamjena ranijem hramu posvećenog Atini Polijas. Naziv je dobio po mitskom kralju Atine Erehtusa koji je idolozivan u ovom hramu. Prema nekim mitovima, u ovom objektu je živjela Atinina sveta zmija, a u njemu se nalazi i grob Kekropsa i ostaci legendarnih svađa između Atine i Posejdona za prevlast nad Atinom.

Zlato doba Atinske demokratije, vrijeme tokom kojeg je Atina postala vodeći grad-država Antičke Grčke, i njena kulturna dostignuća postavila su temelje Zapadne civilizacije.

Pod zastavom Grčke stižemo do vidikovca, koji je posljednja destanacija prije izlaska iz kompleksa, a sa kojeg se pruža jedinstven panoramski pogled na Atinu.

Partenon je najvažnija preživjela zgrada klasične Grčke i smatra se njezinim trajnim simbolom te jednim od najvećih svjetskih kulturnih spomenika. Grčko Ministarstvo kulture trenutno provodi program selektivne restauracije i rekonstrukcije da osigura stabilnost djelomično srušene struktura.

Jednako kako je lijep tokom dana, Akropolj je još ljepši u večernjim satima. Kao da svi putevi vode ka njemu, osvijetljenom u tami, dok ga zrake jednog od najljepših zalazaka sunca pozdravljaju do novog jutra kada sa druge strane sunce prvo obasja Akropolj, a zatim domove Grka koji se bude s najljepšim pogledom na ovu veličanstvenu historiju pozdravljajući sve grčke bogove.