Projekt Ambasade Italije
80

Na strip festival "Deveta dimenzija" u Banju Luku dolazi crtač Dylana Doga

M. A.
Ambasada Italije u Sarajevu najavljuje prvu Reviju italijanskih majstora stripa u BiH, kojom će od 4. do 6. oktobra dovesti na dva glavna bh. festivala stripa "Deveta dimenzija" u Banjoj Luci i "Mostarski strip vikend" u Mostaru neke od najvažnijih crtača i autora iz svijeta stripa iz Italije.

U petak, 4. oktobra u 20 sati, u Kamenoj kući na Tvrđavi Kastel u Banjoj Luci bit će izloženi radovi Fabija Celonija, crtača Dylana Doga, koji će se predstaviti sa svojih 60 crteža i ilustracija, a fotografkinja Marika Dalloco će predstaviti svoj fotografski projekt "Life in a Sketch", putovanje iza kulisa svijeta produkcije stripova, inspirirano sadržajem njene prethodne monografije.

U subotu, 5. oktobra s početkom u 12:30 sati, u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru posjetioci će se moći upoznati sa strip crtačima izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore, Marcom Mastrazzom, Giuseppe Canditom, Robertom Disiom, Giannijem Sediolijem, Alessandro Boccijem i strip scenaristom Giancarlom Marazanom.

U sklopu svog prisustva na mostarskom festivalu učestvovat će i u raznim javnim inicijativama, kao što su crtačke radionice s lokalnim školarcima.

"U sklopu VII Sezone italijanske kulture u BiH, ponosni smo što smo mogli pozvati ovako značajne ličnosti iz italijanskog svijeta stripa koji je cijenjen u cijeloj zemlji, što dokazuje i rasprostranjenost i uspjeh italijanskih naslova, kao što su Alan Ford, Tex Willer i Dylan Dog. U tom svjetlu, ova inicijativa pokazuje mogućnosti suradnje između Italije i glavnih predstavnika kulturno-umjetničkog svijeta BiH. Posebno, ove dvije revije će ponuditi prostor za susrete i istraživanja novih mogućnosti saradnje između italijanskih i lokalnih autora, od kojih se neki mogu pohvaliti suradnjom sa svjetski veoma važnim izdavačkim kućama", saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

Na sve događaje ulaz je slobodan i zaljubljenici u strip, kao i svi ostali građani, su pozvani da se pridruže.