Večeras "Deset u pola"
1.6k

Na starom gradu Sokolac kod Bihaća otvoren Avantura Film Festival

E. M.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Svečanim otvorenjem na ljetnoj pozornici starog grada Sokolac u četvrtak navečer svečano je otvoren 3. Bihać Avantura Film Festival, a već večeras na rasporedu su projekcije filma "Deset u pola" i "Indexi".

Stari grad Sokolac godinama je bio prepušten zubu vremena, a mladi ljudi iz Turističke zajednice Grada Bihaća kuli su vratili sjaj, a brojni programi koji su do sada održani pokazali su opravdanost svog uloženog truda i finansija. Koncerti, predstave, a sinoć i kovači, vitezovi te spektakularni vatromet označili su početak novog kulturno-zabavnog događaja.

"Sljedećih pet dana, Bihać je kreativni filmski poligon! Večeras nas očekuje filmski program od 16 sati, filmska tribina 'Rat i Film', a posebno izdvajamo otvorenje Open Air Programa u 20:30 sati uz novi film Danisa Tanovića 'Deset u pola' koji će publika moći pogledati prvi put nakon premijere na Sarajevo Film Festivalu, što je za Bihać posebna čast", kazali su iz organizacije Avantura Film Festivala u Bihaću.

Dodali su da će svi imati priliku pogledati ljubavnu romansu ''Vrijedi izgovorena riječ'' u režiji İlker Çataka te dva dokumentarna filma ''Minotaur'' Zulfikara Filandre i ''Indexi'' - sentimentalno putovanje s Indexima u režiji Zorana Kubure i Bojana Hadžiabdića.

"U prostorijama muzeja AVNOJ-a biće prikazan dokumentarni film Ismeta Lisice 'Koliko je visoko nebo' koji je zasnovan na ratnim snimcima snimatelja Sulejmana Mulaomerovića, nakon čega će biti upriličena otvorena tribina na temu 'Rat i film' na kojoj učestvuju Jasmin Duraković, Sulejman Mulaomerović, Hamdija Abdić Tigar i Dževdet Tuzlić. Na Open Airu u Martin Brodu je projekcija igranog filma 'Ime naroda' koji prati život srpskog rodoljuba i intelektualca Svetozara Miletića, u režiji Darka Bajića. Dok hit ovog ljeta 'Deset u pola' u režiji Danisa Tanovića otvara Open Air Preminger stage", dodali su iz organizacije festivala.

Direktor Turističke zajednice Grada Bihaća Armin Amidžić je kazao da u izuzetno bogatom kalendaru dešavanja bihaćkog ljeta za kraj sezone upisuju i filmski festival koji je za njihov grad izuzetno važan jer donosi novu vrijednost, novu publiku, ali obilježava novi početak profiliranje njihove destinacije kao filmske.

"S obzirom da se radi o festivalu koji u svom nazivu ima riječ 'avantura' , a što je ujedno jedna od glavnih asocijacija na destinaciju Bihać kako imamo odlično razvijen i regionalno prepoznat rafting na Uni, ali i mnoge druge vidove avanturističkog turizma koji se iz godine u godinu sve više uklapaju u našu turističku ponudu, rekao bih da se radi o savršenoj komplementarnosti destinacije i festivala", izjavio je Amidžić te dodao:

"Veselimo se svemu što će se u našem gradu dešavati u narednih pet dana, posebno događaju koji je regionalno autentičan, a na kojem će publika premijerno dokumentarni fillm "Indexi" moći pratiti iz lađa, čamaca ili splavova."

U prilogu pogledajte fotografije s otvorenja festivala na starom gradu Sokolac.