{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na šestom festivalu bh. filma 64 domaćih ostvarenja

F
15.7.2011. u 13:25
0
2
Na šestom festivalu bh. filma 64 domaćih ostvarenja
0
Na šestom festivalu bh. filma 64 domaćih ostvarenja
Udruženje filmskih radnika BiH šesti put organizira program bosanskohercegovačkog filma koji će biti održan od 23. do 30. jula u kinu Cinema City tokom trajanja 17. Sarajevo Film Festivala
Kako je najavljeno iz ovog udruženja, u okviru festivala bit će prikazana 64 naslova, a od dugometražnih filmova bit će prikazani bh. filmovi "Ostavljeni" Adisa Bakrača, "Belvedere" Ahmeda Imamovića i koprodukcijski filmovi "Motel Nana" Predraga Velinovića, "Neprijatelj" Dejana Zečevića i "Bilo jednom u Anadoliji" Nurija Bilgea Ceylana.

U ovogodišnjem pregledu bh. filmske produkcije, koji obuhvata period od juna prošle godine do danas, najviše je dokumentarnih filmova, a samo neki među čak 26 naslova su "Cell Phone Movie" Nedžada Begovića, "Orkestar" Pjera Žalice, "Magnet" Namika Kabila i PUN(A) Alena Drljevića, a bit će prikazano i osam kratkih igranih i animiranih filmova.

Udruženje filmskih radnika BiH predstavit će i najaktivnije filmske škole u Bosni i Hercegovini i to Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, Akademiju umjetnosti iz Banja Luke te Sarajevo Film Academy. Ukupno će biti prikazano čak 18 studentskih ostvarenja.

Bit će upriličeno i nekoliko specijalnih projekcija među kojima se posebno ističe projekcija filmova bh. autora Ivice Matića iz 60-ih i 70-ih godina. Ovi filmovi bit će prikazani neposredno nakon dodjele nagrade Ivica Matić za 2010. godinu.

Udruženje filmskih radnika će program otvoriti promocijom kataloga Filming Locations in Bosnia and Herzegovina, prvim katalogom koji će predstaviti BiH kao atraktivnu zemlju za snimanje filmova.

Projekt je realiziran u saradnji s USAID-Sida FIRMA Projektom, a predstavlja četiri regije BiH oko Banja Luke, Mostara, Goražda i Sarajeva. Promocija ovog pionirskog projekta bit će upriličena 23. jula na Festivalskom Trgu.

Bh. filmski program ugostit će 60 bosanskohecegovačkih filmaša iz cijele BiH i čak 90 članova Udruženja filmskih radnika BiH.

Program je realiziran uz pomoć Općine Centar Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: