{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na sceni SARTR-a radionica "Kako letjeti u Evropi"

F
12.12.2011. u 16:07
0
0
Na sceni SARTR-a radionica "Kako letjeti u Evropi"
0
Aparat teatar jučer je na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR počeo realizaciju radionice "Kako letjeti u Evropi", u okviru koje će večeras biti izvedena i predstava "Pješačka zona" s potpisom koreografa i plesača Branka Potočana.
Radionica, koju vodi Branko Potočan, namijenjena je profesionalnim i mladim glumcima s ciljem usavršavanja stečenih znanja, ali i učenja novih glumačkih metoda i istraživanja vlastitih mogućnosti na sceni.

Nosilac ovog projekta Aleš Kurt istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da radionica profesionalnim glumcima otvara nove vidike i ideje, dok mladim kolegama daje nadopunu stečenih znanja, ocjenjujući da oni moraju imati stalni fizički i duhovni trening.

"Dugoročni cilj radionice je doprinos razvoju i obrazovanju teatra, ali i odgoju nove publike. Ova radionica ne nudi samo učenje tehnika glume, već i druge stvari. Jer, letjeti znači i osloboditi neke svoje mogućnosti koje niste ni svjesni da imate", kazao je on.

Predstavljajući komad "Pješačka zona" koji će večeras na sceni SARTR-a zabilježiti 41. izvedbu, Branko Potočan podsjeća da je on nastao 2004. godine, te da je njime tematski tretirao svakidašnjicu, vrtlog dešavanja i žurbe.

"Pokušao sam naći drugi realitet u kojem vrijeme malo zastaje i kada mi malo možemo levitirati. Želio sam dići tijelo u neku bestjelesnost, lakoću bivanja. Predstava je melanholična i pomalo tragikomična", naveo je on.

Dugoročniju saradnju s Aparat teatrom najavio je direktor SARTR-a Nihad Kreševljaković, podcrtavši da će se u budućem radu Sarajevski ratni teatar fokusirati na afirmiranje teatarske umjetnosti, zatim teatarske kritike i teatra pokreta, promoviranje ove umjetnosti kod publike, kao i edukaciju, djecu, te stvaranje otvorene scene.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: