Kultura
0

Na sceni SARTR-a premijere Ionescove drame "Budućnost je u jajima"

FENA
Sarajevski ratni teatar (SARTR) izvest će 15. i 16. maja na sceni SARTR-a premijerno predstavu Eugenea Ionescoa "Budućnost je u jajima".

Predstava je svojevrsna dramaturška kompilacija inserata Ionescovih tekstova "Ćelava pjevačica", "Nosorog", "Budućnost je u jajima" i "Žrtve dužnosti". Predmet predstave je čovjek prikazan kao mehanički stroj, ispražnjen od smisla i duha, stremljenja, želja, cilja. Čovjek pun fraza koje ništa ne govore i ne objašnjavaju.

Prema mišljenju reditelja Eduarda Milera, izvedba ovog djela je "dobrodošla baš u ovom trenutku i baš u Sarajevu".

"Pokušali smo i mislim da smo uspjeli predstavu smjestiti u kontekst vremena u kojem živimo, a to je vrijeme koje obiluje apsurdima, apsurdnim situacijama“, kazao je Miler na konferenciji za novinare organiziranoj uoči premijera.

Mlada ali iskusna glumačka postava, koju čine Mirela Lambić, Snežana Alič, Sonja Goronja, Sead Pandur i gosti SARTR-a Alban Ukaj i Jasenko Pašić, garant je vrhunske izvedbe ovog zahtjevnog Ionescovog djela.

"Zahtjevnost uloga ogleda se upravo u jednostavnosti likova i njihovim problemima koji su banalni. Naporno smo radili, ali se rad isplatio", kazala je Alič.

Dramaturgiju i adaptaciju predstave uradila je Žanina Mirčevska, scenografiju Tanja i Stjepan Roš, a kostimografkonja je Amela Vilić.

Predstava obje večeri počinje u 20 sati. Prva repriza planirana je već za subotu, 17. maja.