Savršen kroj
35

Na sceni SARTR-a ove sedmice pogledajte tri sjajne predstave

S.H.P.
Ove sedmice sarajevska publika moći će uživati u čak tri predstave u Sarajevskom ratnom teatru. Na repertoaru će se naći predstave: "Bio je lijep i sunčan dan", "Bullying Collection" i "Savršen kroj".

Publika Sarajevskog ratnog teatra, nakon dužeg vremena ponovo će imati priliku pogledati predstavu "Bio je lijep i sunčan dan“, rediteljice Tanje Miletić Oručević i to u dva termina 28. i 29. janara sa početkom u 20 sati.

Predstava "Bio je lijep i sunčan dan“ nastala je prema zapisu i sjećanjima Sarajki i Sarajlija na 2. maj 1992. godine. To je jedan od rijetkih ratnih dana o kojima postoji jasno sjećanje među različitim ljudima. Od njihovih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti njihove živote prvog, od 1395, dana opsade Sarajeva.

U predstavi Igraju: Ana Mia Milić, Maja Salkić, Snežana Bogićević, Dženana Džanić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

Bullying Collection

Kraj januara 30. i 31. rezerviran je za predstavu "Bullying Collection“ reditelja Aleša Kurta. Predstava koja je nakon svoje premijere u novembru prošle godine izazvala vrlo snažne i emotivne reakcije kod publike.

Bullying Collection
Bullying Collection

Na osnovu statističkih podataka, nažalost, ustanovljeno je da je svako treće dijete u Bosni i Hercegovini žrtva nasilja. Pozorište i ova predstava žele omogućiti onima koji su najčešće samo brojevi u statistici da progovore. Jer je važno i neophodno. Bullying Collection je predstava sačinjena od niza scena koje temu vršnjačkog nasilja tretiraju iz različitih perspektiva. Bullying nije problem učitelja, roditelja, psihologa, druge djece, grada, zemlje, sistema. Bulying je zločin u kojem svi oni učestvuju.

U predstavi igraju: Selma Alispahić, Maja Salkić, Ana Mia Karić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Davor Sabo, Adnan Kreso i Vanja Matović.

"Savršen kroj“

Za sam kraj sedmice, u subotu 1. februara u 20 sati, publika će moći na sceni SARTR-a pogledati i predstavu "Savršen kroj“ Vladimira Đurđevića, a u režiji Jasmina Durakovića. U predstavi igraju Admir Glamočak i Sead Pandur. "Savršen kroj” je komad razotkrivanja i prepoznavanja koji pre svega govori o muškim slabostima. Kroz slučajni susret dvojice po svemu, naizgled različitih muškaraca, drama tretira pitanja morala, stanja u društvu, sistema vrednosti, odnosa muškarca prema ženi. Razotkrivaju se slabosti i strahovi protagonista.

Savršen kroj
Savršen kroj

Ipak, možda, novokomponovani tajkun Marko i krojač na ivici egzistencije Svetislav i nisu toliko različiti. Možda imaju mnogo više zajedničkog nego što se to u prvi mah čini, a možda ni njihov susret i nije bio slučajan.