{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Na sceni SARTR-a ove sedmice pogledajte tri sjajne predstave

Klix.ba
10.9.2018. u 09:51
44
0
Na sceni SARTR-a ove sedmice pogledajte tri sjajne predstave
44
Na sceni SARTR-a ove sedmice pogledajte tri sjajne predstave
Foto: H. M./Klix.ba
Publika Sarajevskog ratnog teatra će tokom sedmice imati priliku pogledati tri predstave: "Ay, Carmela" u četvrtak, 13.septembra., "Jedvanosimsoboakalomistobo" u petak 14. septembra "Tramvaj zvani žudnja" u subotu, 15. septembra.
"Ay, Carmela" je priča o glumačkom i ljubavnom paru (Carmeli i Paulinu), o glumcima, histrionima, zabavljačima, varjetetskim umjetnicima koji su u okolnostima španskog građanskog rata primorani igrati predstavu kao posljednju milost za vojnike, ratne zarobljenike koje fašisti sutradan namjeravaju streljati. Predstava je intimna i sentimentalna kronika sjećanja, te srdačna počast umjetničkoj časti i dostojanstvu, ljudskosti i moralnoj kvaliteti kolektivne antifašističke svijesti.

Insert iz predstave
Insert iz predstave "Ay, Carmela"


Na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra se nalazi od 1999. godine i obilazeći teatarske scene u BiH kao i na prostoru gotovo cijele Evrope, slavi sjajnu partnersku igru Selme Alispahić i Dragana Jovičića koji afirmiraju sve vrijednosti Glumca, kao i vitalitet i neprolaznost teatarske umjetnosti. U predstavi igraju: Selma Alispahić (Carmela), Dragan Jovičić (Paulino) i Jasenko Pašić (Gustavet).

Insert iz predstave
Insert iz predstave "Jedvanosimsoboakalomistobo"


"Jedvanosimsoboakalomistobo" je socijalna komedija koja tretira savremene bosanskoherceogovačke probleme – nezaposlenost i birokratske prepreke koje dovode do što većeg iseljavanja stanovništa. Predstava je dobitnica višebrojnih nagrada za najbolju predstavu, režiju i kolektivnu igru na festivalima u Makedoniji, Zenici i Mostaru. Režiju potpisuje Aleš Kurt, a u predstavi igraju: Alban Ukaj, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Mirela Lambić, Sead Pandur, Amila Terzimehić, Davor Sabo, Adnan Kreso, Saša Krmpotić i Anida Isanović.

Insert iz predstave
Insert iz predstave "Tramvaj zvani žudnja"


Predstava "Tramvaj zvani žudnja" je rađena prema istoimenoj drami napisanoj 1947. godine i smatra se najpoznatijim djelom čuvenog američkog dramatičara Tennessee Williamsa. Popularnost širom svijeta stekla je istoimenom filmskom adaptacijom režisera Elia Kazana iz 1951. godine, u kojoj su glavne uloge igrali Marlon Brando i Vivien Leigh. Predstava koja se i nakon više od pet decenija čini aktualnom i dio je zasebnog teatarskog programa "Teatarski opservatorij" koji je Sarajevski ratni teatar pokrenuo u cilju afirmiranja mladih umjetnika/ica, glumaca/ica i reditelja/ica. U predstavi igraju Dina Mušanović, Staša Dukić, Igor Skvarica i Alban Ukaj.

Ulaznice za predstave možete rezervisati pozivom na broj 033 664 070 ili slanjem poruke u inbox Facebook stranice SARTR-a. Cijena ulaznice je 10 KM, a omogućen je i popust za učenike, studente i penzionere gdje cijena iznosi 5KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: