|

Na sceni SARTR-a mađarska predstava u okviru Sarajevske zime

Na sceni SARTR-a mađarska predstava u okviru Sarajevske zime
9
F
FENA
14.2.2017. u 14:27
1
komentara
9

dijeljenja
Na sceni SARTR-a mađarska predstava u okviru Sarajevske zime
Plesnu predstavu iz Mađarske pod nazivom "Kokoschkina lutka" publika će imati priliku da pogleda 21. februara na sceni Sarajevskog ratnog teatra, u okviru Festivala "Sarajevska zima".
Koreografiju i režiju za predstavu potpisuju Gloria Benedikt i Krisztin Gergye.

Njihova izvedba nudi prozor u doba Gustava Mahlera i vodi publiku na putovanje kroz legendarnu ljubavnu priču početkom 20. vijeka. Austrijska balerina poznata po pomicanju tradicionalnih granica baleta kako bi ga povezala s naukom i politikom, i mađarski enfant terrible savremenog plesa, ponovo uzimaju tu temu iz legendarnog doba s prelaza vijeka. Oni povezuju današnju savremenu umjetnost s progresivnim duhom predratne Europe.

Predstava posuđuje naslov knjige portugalskog autora Alfonsa Cruza "Kokoschkina lutka". Međutim, tamo gdje kultni roman Afonsa Cruza plete fikciju u ekstravagantne priče Alme Mahler, lutke u prirodnoj veličini koja pripada Oskaru Kokoschki, plesna produkcija crpi inspiraciju iz same priče.

"Slikar Oskar Kokoschka bio je toliko opčinjen svojom ljubavnicom Almom Mahler da je, po završetku njihove veze, dao izraditi lutku u prirodnoj veličini i sa svim pojedinostima koje su pripadale tijelu njegove voljene. U prilogu pisma koje je napisao lutkarskom majstoru, naveo je precizno ilustrovan opis, uz naznaku koje su bore na koži bile neizostavne. Kokoschka nije želio skrivati svoju strast, te je lutku vodio sa sobom u šetnju gradom i u operu. Kad mu je napokon dojadila, razbio joj je o glavu bocu vina i bacio je u smeće", navodi se u prevodu bilješke izdavača.

U predstavi je korištena muzika Gustava Mahlera, Richarda Wagnera, Arnolda Schonberga, Maxa Richtera i drugih.

Uloge tumače Krisztin Gergye, Gloria Benedikt i Anita Barabos.

Gostovanje predstave podržali su Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Republike Mađarske i Ambasada Republike Mađarske u BiH, saopćeno je iz SARTR-a.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...